Vijesti Politika Na četvrtoj sjednici SO o 16 tačaka: Usvojene poreske stope na nepokretnosti...

Na četvrtoj sjednici SO o 16 tačaka: Usvojene poreske stope na nepokretnosti i ZKP

0
Foto: Ivan Živković

Danas je održano četvrto zasjedanje novog saziva lokalne Skupštine na kome je raspravljano o 16 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja zapisnika sa 3. sjednice i Aktuelnog časa posvećenog uglavnom zimskoj službi (o čemu ćemo pisati i opširnije), odbornici su usvojili prijedloge odluka o utvrđivanju vrijednosti nepokretnosti i poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području opštine za tekuću godinu. Poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti, koje su kao i do sada podijeljenje u 10 zona, ostala je na nivou prethodne godine i iznosi 0,14 odsto, a kod nepokretnosti u kojima se obavlja proizvodna djelatnost 0,08 odsto (uskoro opširnije). Odbornici su se složili da je potrebno povećati naplativost ovog poreza, a kao sredstvo poslužiće i zakonska odredba po kojoj nadležni organ može umjesto nesavjesnog vlasnika nekretnine podnijeti poresku prijavu.

Odbornici su potom usvojili i prijedloge odluka o izradi Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Prostorni plan opštine Derventa do 2033.godine, kao i onu o prenosu prava raspolaganja i korišćenja stanova izgrađenih na Sajmištu sa opštine Derventa na nosioce rješenja o dodjeli na korišćenje stanova, odnosno na porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide.

Uz kraću raspravu, usvojen je i Program zajedničke komunalne potrošnje u vrijednosti od 630.300 maraka (uskoro takođe opširnije).

Takođe, odbornici su usvojili izvještaj o realizaciji poljoprivrednih podsticaja u 2016. godini, nacrt programa rada Skupštine za 2017. godinu, izvještaj Komisije za unapređenje socijalne zaštitei inkluzije za 2016. godinu, te prijedlog Odluke o prodaji licitacijom nepokretnosti u vlasništvu opštine u obuhvatu Regulacionog plana „Industrijska zona“.

Na kraju, usvojeni su prijedlozi rješenja o imenovanju Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja (Ćebedžija Olivera, predsjednik komisije, Jovičić Ana, zamjenik predsjednika, Todorić Mirjana, član, Samardžija Boško, zamjenik člana, Mujačić Ljiljana, član, Gavrić Slađana, zamjenik člana, sekretar Špirić Nada), Savjeta za izradu regulacionog plana „Rampa“ (predsjednik Tomaš Slavko, te članovi Biljana Stojčić i Tanja Ćorković – Nožica).

Funkciju sekretara SO i u narednom mandatu obavljaće Sanja Malešević.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here