Reportaže Na današnji dan: Rođen je legendarni rukometni golman iz Dervente

Na današnji dan: Rođen je legendarni rukometni golman iz Dervente

0

Na današnji dan prije 73 godine u Derventi je rođen Abas Arslanagić, rukometni golman, trener, profesor fizičke kulture i sportski novinar.

Rukometom se počeo baviti s 14 godina u rodnoj Derventi, da bi četiri godine kasnije u Beogradu započeo profesionalnu karijeru. Nedugo zatim, odlazi u Banja Luku gdje se stvarala jedna nova generacija i ekipa, s kojom će osvojiti mnoge titule, između ostalog i titulu evropskog prvaka 1976. Službeno je za Borac odigrao 232 utakmice, a uprkos svojeo golmanskoj poziciji postigao je čak 18 golova. S Borcem je osvojio 4 nacionalna prvenstva i 5 kupova u bivšoj državi.

Za reprezentaciju Jugoslavije, za koju je odigrao 125 utakmica, debitovao je 1969. u Ljubljani protiv Njemačke. S reprezentacijom je, osim zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1972. godine, osvojio i dvije bronze na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. Imao je dva nastupa za selekciju Svijeta.

Poznat je po tome što je uveo neke nove tehnike za rukometne golmane.  Pri branjenju sedmeraca prvi je počeo izlaziti sa gol-linije na 3 metra, sa rukama iznad glave. Isto je primijenio pri branjenju udaraca s krila kako bi smanjio ugao pod kojim se može uputiti lopta. Bio je specijalista za branjenje sedmeraca. I ostali golmani primijenili su neke njegove tehnike, koje su u upotrebi i dan-danas.

Nakon blistave igračke karijere bio je i trener Borca u nekoliko navrata, pa jedno vrijeme selektor jugoslovenske seniorske i juniorske reprezentacije. Poslije rata je bio selektor Hrvatske, Katara i Bosne i Hercegovine, a kratko je radio kao trener u sarajevskoj Bosni. Osim Bosne trenirao je i Badel 1862 Zagreb, te Pivovarnu Laško iz Celja.

Napisao je i nekiliko knjiga na tu temu, poput “Rukometni golman: Najvažnija karika uspjeha”, a čest je gost rodne Dervente.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here