Vijesti Društvo Na pomolu bratimljenje Dervente i ruskog grada

Na pomolu bratimljenje Dervente i ruskog grada

0

Prvi zamjenik-savjetnik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc uručio je pismo namjere načelniku Miloradu Simiću o bratimljenju opštine Derventa sa gradom Mičurinskom.

Načelnik opštine Milorad Simić pismo je primio u Srpcu, na prigodnoj svečanosti organizovanoj povodom završetka manifestacije „Da se ne zaboravi“, održanoj povodom 75 godina pobjede nad fašizmom, u okviru koje je predstavljena izložba fotografija i dokumenata o borbama i događajima u Drugom svjetskom ratu.

Srpski i ruski narod imaju jake istorijske, vjerske i kulturne veze koje su neraskidive pa je zbog toga potrebno još značajnije raditi na učvršćivanju međusobnog prijateljstva i jačanju saradnje između Republike Srpske i Ruske Federacije. To je poruka koju su sa manifestacije poslali njeni organizatori Narodna biblioteka Srpca i pokrovitelj manifestacije Ambasada Ruske Federacije u BiH.

Kako je rečeno, ovakva pisma će uskoro biti uručena predstavnicima Gradiške, Broda i Srbca.

Saradnja će se odvijati na kulturnom, naučnom, privrednom, sportskom polju, a potpisivanje zvaničnih dokumenata o bratimljenju biće realizovano naredne godine, kada to dozvoli epidemiološka situacija, saopšteno je iz Opštinske uprave Derventa.

Direktor Narodne biblioteke Branko Savanović je ovom prilikom istakao da su uloga i žrtve srpskog i ruskog naroda bile nemjerljive pa je to bio i osnovni motiv da se organizuje ova manifestacija i izložba dokumenata kako bi od zaborava sačuvali događaje iz naše zajedničke prošlosti.

Zamjenik ambasadora Kerestedžijanc je rekao da je cijela ova godina u Rusiji protekla u znaku slave i sjećanja na pobjedu nad fašizmom.

Posebno nas raduje da imamo dobre odnose Ambasade Ruske Federacije sa opštinama čiji su načelnici danas ovdje. Mi podržavamo sve aktivnosti koje lokalne vlasti i aktivisti preduzimaju u cilju razvoja naših prijateljskih odnosa ne samo u kulturi, nauci već i u privredi. Veže nas i zajednička istorija pa smo na 30 plakata predstavili arhivske snimke i materijale koji prikazuju oslobođenje zemalja jugoistočne Evrope od nacističke okupacije od strane Crvene armije uz podršku Narodnooslobodilačkog i partizanskog pokreta, rekao je Kerestedžijanc.

Svečanosti su, pored zamjenika Kerestedžijanca i atašea za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije Anastasije Gajdaljonak, prisustvovali i načelnici opština Srbac Mlađan Drgosavljević, Stanara Dušan Panić, te delegacija Rafinerije nafte u Brodu na čelu sa generalnim direktorom Karaljus Anatolijem Vaslavičem.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here