Vijesti Privreda Na pomolu nove investicije: Delegacija poljske oblasti Volomin posjetila našu opštinu –...

Na pomolu nove investicije: Delegacija poljske oblasti Volomin posjetila našu opštinu – FOTO

0

img_20161208_094306

Opštinu Derventa danas je posjetila delegacija poljske oblasti Volomin, na čelu sa predsjednikom Kazimierzom Rakovskim. Poljsku delegaciju interesovale su komparativne prednosti koje Derventa pruža investitorima, šta proizvodi derventska privreda sada, a šta je prije rata, kakvo je obrazovanje radne snage, odnosno kakvim prirodim bogatstvima naša opština raspolaže, sa naglaskom na drvni asortiman. Okrug Volomin, čije je sjedište istoimeni grad, nalazi se nadomak Varšave i broji oko 200.000 stanovnika.

Iako je posjeta bila prvenstveno prijateljske prirode, ipak su ostvareni kontakti i u oblasti kulture i sporta, ali i privrede.

– Ovom prilikom pozvali smo vaše političare i privrednike da u martu posjete naš Privredni forum, gdje će se na jednom mjestu naći privrednici iz obje države, što će biti prilika da uspostave i saradnju. Zbog toga je ovo važan dan, i vjerujem da neće proći mnogo vremena do prvih konkretnijhih oblika saradnje i međusobne razmjene iskustava. Danas ćemo posjetiti privredne subjekte i obići čitavu Derventu, rekao je Kazimierz Rakovski, predsjednik okruga Volomin, zahvaljujući se na gostoprimstvu.

Načelnik opštine Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo jer nakon Banjaluke, i Derventa ima priliku ugostiti uvaženu delegaciju, sa kojom komunikacija traje već gotovo godinu dana.

– Oni nisu slučajno ovdje, već zbog informacija koje imaju o privrednom ambijentu u našem gradu, broju stranih ulagača i sličnom. Drago mi je što smo ostvarili i fizički kontakt i što smo ih pozitivno iznenadili kada smo rekli da za dan mogu dobiti potrebne dozvole. Mislim da su stekli dobru sliku i nadam se da ćemo im uzvratiti posjetom u martu, te da ćemo potpisati određene sporazume, otvoriti vrata njihovim investitorima, ali i našim privrednicima, istakao je Simić, izražavajući uvjerenost u dobar tok daljih razgovora.

img_20161208_094905
Domagala je kolekcionar vatrogasnih šljemova, tako da je dobio jedan na poklon iz naše opštine

U poljskoj delegaciji bio je i privrednik Bogdan Domagala, čije se preduzeće „Djchem Chemicals”, između ostalog, bavi i proizvodnjom komponenti za automobilske gume. On je izrazio oduševljenje gostoprimstvom ljudi koje je susreo na ovom višednevnom putovanju.

– I Poljska je prošla kroz privrednu transformaciju i nakon ulaska u Evropsku uniju dobila je mnoge beneficije, zbog čega poljski privrednici traže nova mjesta za investiranje. Imamo nove tehnologije, a čuli smo da su ovdje uslovi dobri, zbog čega vjerujem da ćemo brzo početi sarađivati, već u martu, što će biti obostrano korisno, istakao je Damagala, dodajući da je zainteresovan za investiranje, naročito u drvnu i hemijsku industriju.

Nakon sastanka delegacije su posjetile preduzeća “Sanino” i “Netvork”.

img_20161208_112018

B. N. – Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here