Vijesti Privreda Na prvoj licitaciji za prodaju „Unisa“ nije bilo zainteresovanih kupaca

Na prvoj licitaciji za prodaju „Unisa“ nije bilo zainteresovanih kupaca

0

Prva licitacija za prodaju imovine Fabrike cijevi „Unis“ u stečaju, koja je ponuđena po početnoj cijeni od 20,3 miliona KM, propala je jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Na prodaju su juče ponuđani zemljište i objekti fabrike, osim vodotornja i rezervoara mazuta na kojima Nova banka ima hipoteku, trosoban stan površine 60 kvadratnih metara, zemljište površine 4.113 kvadrata te pokretna imovina koju čine pogonska oprema, vozila, kancelarijska oprema, inventor, alati i zalihe.

Početna cijena za ovu imovinu bila je 20,3 miliona KM, što je 50 odsto procijenjene vrijednosti imovine fabrike.

Stečajni upravnik fabrike „Unis“ Lazo Đurđević rekao je za CAPITAL da se niko nije prijavio za licitaciju, iako je bilo interesovanja, jer vjerovatno čekaju da se cijena snizi na narednim licitacijama.

Nova licitacija će biti početkom juna. Ljudi su se raspitivali, ali im je vjerovatno skupo pa čekaju da idemo sa nižom cijenom, rekao je Đurđević i dodao da će ona vjerovatno biti snižena na jednoj od sljedećih licitacija.

Vjerovatno ćemo već na idućoj licitaciji ići sa početnom cijenom od 13 ili 14 miliona KM, rekao je Đurđević.

Problemi u “Unisu” trajali su godinama tokom kojih su se gomilala dugovanja prema povjeriocima. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike, koji je usvojen 2017. godine, ta dugovanja su trebala da budu izmirena u roku od deset godina, ali ga uprava od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Nakon toga, Nova banka je podnijela 2019. zahtjev za stečaj fabrike, koji je i otvoren krajem te godine.

Podsjećamo, najveći povjerilac „Unisa“ je Izvozno – kreditna agencija (IGA) BiH sa 195 miliona KM potraživanja. U aferi koju su proizveli „Unis“ i (IGA) otkriveno je da je ta državna agencija, koja je trebala pomagati izvoznike, dala „Unisu“ garancije na kredite u visini od oko 170 miliona KM, bez pokrića.

CAPITAL

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here