Vijesti Društvo Na redu analize tehničkih detalja u procesu gasifikacije prioritetnih objekata

Na redu analize tehničkih detalja u procesu gasifikacije prioritetnih objekata

0

Stručna i tehnička škola, Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin i Sportski centar Derventa mogle bi da budu prve ustanove koje će sa sadašnjih energenata preći na gas, izjavio je ovo gradonačelnik Milorad Simić poslije sastanka održanog prošle sedmice u Derventi sa predstavnicima Rafinerije nafte u Brodu i „Optima grupe“ na kojem je razgovarano o realizaciji pilot projekta autonomne gasifikacije objekata u gradovima Derventa i Doboj.

S obzirom na uspješno privredno okruženje Derventa ima šansu da bude dio projekta kojim bi se omogućila isporuka ove vrste prirodnog gasa u određene ustanove. Na ovaj način bi bila omogućena ušteda i bila poboljšana ekološka situacija tokom grejne sezone, istakao je gradonačelnik Simić.

Simić je podsjetio da je do sada održan niz sastanka o ovoj temi sa predstavnicima brodske Rafinerije.

Generalni direktor „Rafinerije nafte Brod“ Anatolij Karaljus je na sastanku informisao prisutne o polaganju gasovoda ispod rijeke Save, ukratko ih upoznao sa proizvodnjom komprimovanog gasa, načinima transporta do potrošača, postrojenjima i održavanjem stanice za distribuciju gasa koje osiguravaju autonomnu gasifikaciju krajnjih potrošača.

Predloženo je da se formiraju pravna i tehnička radna grupa. Pravna grupa će imati zadatak da napravi pravni okvir za realizaciju projekta, dok bi tehnička bila sastavljena od stručnjaka iz oblasti energetike i mašinskih inžinjera i ona bi trebala da napravi izbor potencijalnih objekata, njihovu tehničku reviziju, izbor potrebne opreme i ekonomski obračun.

Grupe bi trebale da počnu sa radom i već u naredne dvije sedmice odrede prioritetne objekte i obrade dobijene tehničke i ekonomske podatke te razrade načine dobijanja dozvola i licenci za sve faze projekta.

Rezultati svih ovih analiza trebali bi da budu jedan od osnova za elaborat u kojem će se naći svi parametri kada je riječ o ovom projektu.

Moj prijedlog je da se uradi analiza za četiri ustanove i to Stručnu i tehničku školu, Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“, Osnovnu školu „19. april“ i Sportski centar i da se utvrdi koliko bi sve to koštalo, koliko se trenutno izdvaja u ovim ustanovama za energente, koliko bi se sredstava utrošilo da se kao energent koristi gas i koliko bi koštala sama adaptacija trenutnih postrojenja za ovu vrstu energenta, rekao je Simić te naglasio da bi taj elaborat bio upućen na razmatranje i Vladi Republike Srpske i nadležnom ministarstvu.

Pilot projekat opskrbljivanja ovih javnih ustanova gasom trebalo bi da bude inicijalna kapisla da se gasifikacija u Derventi počne provoditi u segmentima, na ostatak gradskih naselja. Ukoliko se ovaj projekat pokaže kao uspješan, Derventa bi u budućnosti lako mogla da se priključi na gasovod sa već gotovim kapacitetima, istakao je gradonačelnik Simić.

Zaključak učesnika sastanka je da je projekat ozbiljan i zanimljiv sa ekonomske i ekološke tačke gledišta, da se otvaraju perspektive za razvoj autonomne gasne infrastrukture u gradovima i pod uslovom da se gasovodna mreža dovede u region, biće osigurana spremnost objekata za povezivanje na gasovodnu mrežu RS, bez dodatnih ulaganja.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here