Vijesti Društvo Na snazi nova Naredba o regulisanju rada trgovinskih i drugih objekata

Na snazi nova Naredba o regulisanju rada trgovinskih i drugih objekata

2

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine Derventa, donosi

NAREDBU
o regulisanju rada trgovinskih i drugih objekata
na teritoriji Opštine Derventa

1) U cilju prevencije širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji opštine Derventa i zaštite i spasavanja stanovništva do 28.09.2020. godine zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.

2) Do 28.09.2020. godine ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06:00 do 24:00 časa.

3) Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način regulisan tačkom 2. ovog zaključka odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

4) Do 28.09.2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

5) Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su istu organizovati uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

6) Subjekti iz tačke 5. ove naredbe mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

7) Opštinska uprava i opštinske službe dužne su organizovati svoj rad kako slijedi:
1. na ulazu u sve službene prostorije organa iz ove tačke koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru,
2. održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
3. omogućiti rad šalter sale i matične službe u opštinskoj upravi, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metzra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku, u radnom vremenu od ponedeljka do petka, od 07:30 do 15:30 časova.

8) U svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština organizovati
proces rada uz izvršavanje svih funkcija, obezbediti mjere za ograničavanje broja ulazaka i zadržavanja u prostorijama gdje se pružaju usluge.

9) JZU Dom zdravlja Derventa će organizovati svoj rad po usaglašenim preporukama i zaključcima resornog nadležnog Ministarstva.

10) Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove naredbe obezbijedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

11) O izvršenju zadataka iz ove Naredbe, organi iz tačke 10. ove Naredbe, svakodnevno najkasnije do 08:00 časova izvještavati komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije o preduzetim mjerama i stanju u oblastima za koje su osnovane.

12) Organi jedinica lokalne samouprave, te pravna lica koja vrše javna ovlaštenja
dužna su u slučaju donošenja akata ili izmjena u načinu rada bez odlaganja dostaviti izvještaj o istom Stručno-operativnom timu formiranom za potrebe Republičkog štaba za vanredne situacije.

13) Stupanjem na snagu ove Naredbe, prestaju da važe Naredba o regulisanju rada trgovinskih i drugih objekata na teritoriji Opštine Derventa, broj: 02-140-31/20 od 01. septembra 2020. godine.

14) Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u ”Službenom glasniku opštine Derventa”.

Broj: 02-140-32/20                                      NAČELNIK OPŠTINE
Datum: 15. septembar 2020. godine                       Milorad Simić

2 KOMENTARI

  1. Zbog cega gospodin Simic i opstina ne dostave dokaze bar fotografske o dezinfikovanju ucionica,svaki dan izmedju smjena.Sramota je ljudi dobri da po deset njih ili nas na pauzi od posla sjedi po kafanama i kaficima bez maske dok se nasa djeca guse i prelaze pjesacki prelaz na distanci od drugova.Kakvo licemjerje.Aludiram na njega jer trenutno je vodevi u opstini.Razumijem da nema ni on svu moc,ali razumijem i da moze pomoci,bar malo ako je covjek.Djaci se guse na casu,tako i moje dijete,i trpe gluposti,a nas uvjeravaju da se izmedju razreda svaki dan vrsi dezinfekcija.Dokaz???Sramota.Reci bar istinu ako si covek.

  2. Hteo sam napisati,,vodeci u opstini,,greska.da se ispravim.A ujedno da dodam da su ti koji na pauzi sjede po kaficima isti iz opstine licemjeri.Ako nekome od njih nije jasno o cemu pricam,neka pise.Rado cu mu licno odgovoriti uzivo.pozz dobrim ljudima.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here