Vijesti Društvo Načelniku Miloradu Simiću najviše priznanje Evropskog pokreta u BiH

Načelniku Miloradu Simiću najviše priznanje Evropskog pokreta u BiH

0

Načelniku Dervente Miloradu Simiću juče ke na prigodnoj svečanosti u Sarajevu uručeno najviše priznanje Evropskog pokreta u BiH „Orden Evropskog pokreta u BiH“ odnosno „Orden naroda, građanki i građana BiH“.

Ovo priznanje dodjeljuje se za posebne zasluge i podršku procesu EU integracija BiH, kao i za doprinos razvoju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Nagrade laureatima su dodijeljene povodom obilježavanja desetogodišnjice uvođenja bezviznog režima za građane BiH – koji je zvanično stupio na snagu 15.12.2010.godine.

Obilježavanje ovog značajnog datuma realizovano je u okviru tradicionalnih aktivnosti obilježavanja „Dana i mjeseca Evrope u BiH 2020“, a priznanja su uručena zaslužnim institucijama, lokalnim zajednicama, kolektivima i pojedincima koji su podržali i učinili mnogo na promociji i uvođenju pozitivnih praksi i EU standarda u BiH.

Orden dodjeljujemo za posebne zasluge i podršku procesu EU integracija Bosne i Hercegovine, kao i za doprinos razvoju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i posebno stvaranje boljeg poslovnog i društvenog okruženja u Derventi, gradskom ali i ruralnom dijelu, koji je jedan od najboljih primjera uspješnog i ubrzanog razvoja grada, uz primjenu „pozitivnih evropskih vrijednosti“ i višegodišnjeg angažmana načelnika Simića u interesu svih stanovnika Dervente, bez obzira da li i kojoj političkoj stranci oni pripadali. Pet uzastopnih mandata u funkciji načelnika Dervente, ali i desetine kompanija iz država EU koje su izabrale Derventu za mjesto svog poslovanja u RS i BiH dovoljno govore sami za sebe o karakteru, poslovnoj kompetenciji, uspješnosti, povjerenju i harizmi gospodina Milorada Simića. Pet mandata, ali i jasni i vidljivi rezultati rada i razvoja Dervente budućeg gradonačelnika su „bjanko garancija“ i „viza“ da možemo s pravom g-dina Simića svrstati u grupu najboljih gradonačelnika/načelnika u istoriji BiH i Republike Srpske, stoji u obrazloženju priznanja kojeg je dodijelio Evropski pokret BiH.

Zahvaljujući se na dodjeljenom priznanju načelnik Simić je istakao da će i njegov budući rad biti za dobrobit Dervente.

Velika mi je čast primiti ovo priznanje posebno što sam u društvu veoma cijenjenih laureata. Derventa je članica Evropskog pokreta dugi niz godina, a ovo priznanje je još jedna potvrda njenog napretka. Mojih šesnaest godina na čelu opštine je prošlo samo u ljubavi prema Derventi. Imali smo nesreću da smo poslije Vukovara bili najviše devastiran grad. Najveća tekovina nam je da smo tako raseljeni i tako pogođeni napravili jedan visok nivo tolerancije. U Derventi posluje 820 privrednih subjekata od toga trideset dvije strane kompanije i tu je najveća koncentracija stranog kapitala i ponovo se najavljuju novi investitori. Obezbijedili smo izvoz od 13 hiljada maraka po glavi stanovnika. Budžetom smo više nego zadovoljni, jedini smo u Republici Srpskoj koji smo uzastopno od dvije revizije javnog sektora dobili pozitivne izvještaje, stipendiramo sve svoje studente na državnim fakultetima, u sportiste ulažemo oko pola miliona maraka od svog skromnog budžeta, rekao je načelnik Simić te istakao da značajan broj mladih iz drugih sredina bira Derventu za svoj dom.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo izrazio je zadovoljstvo radi uručivanja priznanja istaknutim pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem dali veliki doprinos na polju evropskih integracija i jačanju ekonomskog okruženja.

Evropski pokret je 15. decembra obilježio deset godina od uvođenja bezviznog režima, a samim tim i deset godina dodjeljivanja „Ordena Evropskog pokreta u BiH“. Evropski pokret je, inspirisan ljudima koji su podržali ukidanje viza za građane BiH, donio odluku da povodom desetogodišnjice ukidanja viznog režima podijeli najviše priznanje onima koji su pomogli društveni razvoj BiH, procese evropskih integracija i koji su u ovom trenutku na stubu odbrane od „kovida 19“, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju Praštalo.

Pored Simića priznanje je uručeno i ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću, fudbalskoj legendi Ivicu Osimu, za koga je priznanje primio njegov unuk i novinaru Elvir Bucalo.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here