Kolumna Nada Dodig: Podizanje svijesti javnosti o trgovini ljudima u doba pandemije

Nada Dodig: Podizanje svijesti javnosti o trgovini ljudima u doba pandemije

0

Udruženje žena „Derventa“ dugi niz godina radi na prevenciji u borbi protiv trgovine ljudima (antitrafiking) jer je potrebno kontinuirano raditi na osvješćivanju građana o ovom zlu.

Baveći se ovim problemom neposredno kroz realizaciju projekata, učestvujući na različitim seminarima i djelujući kroz RING mrežu na nivou BiH u koju su uključene nevladine organizacije koje se bave problemima trafikinga, naše Udruženje pronalazi načine da preventivno djeluje na senzibilizaciji javnosti u cilju suzbijanja trgovine ljudima i u vanrednim situacijama kakava je trenutno u društvu zbog pandemije korona virusa.

Potrebno je i važno o temi trgovine ljudima, seksualnog, radnog i ropskog iskorištavanja i žena i muškaraca, posebno djece, zloupotrebe informacionih tehnologija, neprestano edukovati građane, a i upoznati širu javnost, kontinuirano raditi na osvještavanju i skrenuti pažnju da se to ne dešava tamo negdje, već je i naša stvarnost.

U okviru projekta “Podrška radu RING mreže”, koji finansijski podržava OAK Fondacija iz Švajcarske, dobile smo mogućnost da provedemo lokalnu antitrafiking kampanju i u vanrednim uslovima ne ugrožavajući sigurnost i zdravlje. Zato se ova kampanja realizuje uz korišćenje elektronskih i tradicionalnih medija koji su u periodu ograničenog kretanja sada veoma aktuelni.

Trgovina ljudima je ozbiljan društveni problem jer najdrastičnije ugrožava osnovna ljudska prava – pravo na život, na slobodu kretanja, na slobodu izbora. Razvojem interneta, posebno korišćenjem društvenih mreža, dostupno je mnoštvo informacija koje neki korisnici i nisu u stanju da selekcionišu pa mogu da upadnu u zamke različitih primamljivih ponuda, a koje iza sebe kriju opasnost da postanu žrtve trgovine ljudima.To se posebno odnosi na različite oglase za posao koji se nude širom Evrope i svijeta, a koje u situacijama kada se zbog pandemije društvo nalazi i u ekonomskom siromaštvu mogu da budu primamljivi mnogima koji su se našli u teškoj egzistencijalnoj situaciji.

Neobaviještenost, odsutnost relevantnih informacija mogu da ih uvuku u zamke iz kojih kasnije mogu teško ili nikako da se izvuku.

Zato što je trgovina ljudima je jedan od najvećih izvora zarade u kriminalnom miljeu širom svijeta, trgovci ljudima ne odustaju od traženja novih načina vrbovanja žrtava. Žrtve su žene, muškarci, i djeca, bez obzira na starosnu dob, porijeklo, rasu i nacionalnu pripadnost. One nisu svojom voljom pristale da budu trgovane, one su prevarene i prisiljene na iskorišćavanje u svrhu prosjačenja, radne, seksualne i svake druge eksploatacije.

Žrtve su izložene raznim vrstama nasilja i traume nose cijeli život. Zbog sve izraženije globalizacije na različitim nivoima i trgovina ljudima je postala globalni problem koji predstavlja moderno ropstvo.To je najgora aktivnost kojom čovjek može da se bavi , kada čovjek čovjeka tretira kao robu , gospodari njegovim životom i smišlja najgore oblike mučenja i poniženja kojima je žrtva izložena.

O trgovini ljudima, oblicima trgovine i žrtvama treba javno govoriti i opominjati građane na oprez, jer žrtva može postati svako. Ni pol ni dob ni etničko ili geografsko porijeklo trgovcima nisu ograničenje da pronađu i vrbuju potencijalnu žrtvu.

Zato nam je cilj da kada god imamo priliku govorimo o ovom problemu i pridružimo se antitrafiking kampanji u kojoj učestvuju mnoge ženske organizacije.

Nada Dodig, član UŽ Derventa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here