Vijesti Društvo Najavljena skora rekonstrukcija puta prema Srpcu, “Autoputevi” riješili nedoumice oko priključka u...

Najavljena skora rekonstrukcija puta prema Srpcu, “Autoputevi” riješili nedoumice oko priključka u Osinji

1

Uskoro počinje rekonstrukcija magistralnog puta Srbac-Derventa, rekao je ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, dok je priključak Dervente i Stanara na auto-put „9. januar“ predviđen Planom javnih nabavki preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ za 2023. godinu, saopšteno je iz Autoputeva.

Odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Igora Žunića na aktuelnom času Druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je rekao da je taj projekat u Programu rada Puteva Srpske, te da je Vlada obezbijedila sredstva.

To podrazumjeva da će se čim vremenski uslovi dozvole pristupiti poslovima. Pripreme su urađene i mislim da je sve već u poodmakloj fazi, naveo je Čubrilović.

Žunić je prokomentarisao da je Derventa za vrijeme prošle vlasti zaobiđena u planovima za mrežu auto-puteva prilikom usvajanja Prostornog plana i ocijenio je veoma važno da kao jedan od najvećih izvoznika u Republici Srpskoj ima dobru drugu putnu povezanost.

Odgovarajući na pitanja poslanika Pere Đurića o rekonstrukciji puteva od Dervente prema Brodu, Prnjavoru, Podnovlju i Doboju, od šestog kilometra prema Osinji i priključku na auto-put „9. januar“, Čubrilović je rekao da „studija tek treba da pokaže gdje “petlja” treba da se nalazi, te da je sada pravo vrijeme da se govori o uvrštavanju u Program rada“, ostavivši u čudu i poslanika Đurića i javnost Dervente, s obzirom da je ranije iz Autoputeva saopšteno da je projektovanje i izgradnja priključka u Programu rada za tekuću godinu, kao i da je koncem prošle godine predstavljeno i idejno rješenje.

Da bi smo razjasnili konfuziju koja je nastala, kontaktirali smo Autoputeve RS odakle su potvrdili da je nabavka usluga projektovanja i izgradnje petlje „Stanari“, koja bi omogućila povezivanje na već izgrađeni autoput „9. januar“, predviđena Planom javnih nabavki za 2023. godinu.

Pored toga, Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka očekuje i skori dogovor resornog Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ i Grada Derventa o promjeni kategorizacije lokalnog puta, koji se nalazi između postojećeg autoputa „9. januar“ Banja Luka – Doboj i Grada Derventa. Naime, postojeći put je lokalnog karaktera, a da bi se njime omogućila veza sa saobraćajnicom prvog ranga, kakav je autoput, neophodno je da bude minimalno na nivou regionalnog puta, a najidealniji je rang magistralnog puta, saopšteno je iz “Autoputeva RS”.

Po okončanju procesa prekategorizacije postojećeg lokalnog puta u rang regionalnog JP „Autoputevi“ može da pokrene pomenuti postupak nabavke usluga projektovanja i izgradnje petlje „Stanari“, navodi se u saopštenju.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here