Vijesti Društvo Najavljeno obnavljanje Franjevačkog samostana na Plehanu – FOTO

Najavljeno obnavljanje Franjevačkog samostana na Plehanu – FOTO

0

Franjevački samostan na Plehanu kod Dervente, srušen jula 1992. godine, biće obnovljen, najavljeno je nakon jučerašnje molitve na kojoj je na kojoj je učestvovalo više stotina katolika iz ovoga kraja, piše Direktno.ba.

Temelji novog samostana na Plehanu blagoslovljeni su po završetku molitve koju je predvodio Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Isus Hrist je kamen temeljac na kojem gradimo život vjere i taj kamen koji ćemo blagosloviti označava Isusa Krista, čvrstu stijenu na kojoj ćemo ustrajati živjeti, naglasio je kardinal Puljić u svojoj besjedi.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović najavio je nastavak podrške obnovi samostana kroz projekte koje će podupirati vlasti iz BiH i Hrvatske.

Ako izgradimo bolji i kvalitetniji život onda će ljudi ponovno poželjeti živjeti na području predivnog Plehana. Obnova ovog izuzetno vrijednog objekta naša je dužnost prema budućim generacijama, kao garancija očuvanja identiteta, kulture i zajedništva, kazao je Čović.

Inače, plehanski kompleks, koji je činio Franjevački samostan i crkva od posebnog su istorijsko-kulturnog značaja za Hrvate ovog kraja i čitave BiH. Franjevački samostan Plehan, udaljen desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je potpuno uništen 2. jula 1992. godine tokom ratnih dešavanja na ovim prostorima od strane srpskih formacija.

Direktno.ba/Derventa Cafe
Foto: HDZ BiH

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here