Vijesti Politika Najviše o sportu, grobljima i ZEV-u: Održana 33. sjednica SO Derventa

Najviše o sportu, grobljima i ZEV-u: Održana 33. sjednica SO Derventa

0

Na 33. sjednici Skupštine opštine Derventa usvojeno je nekoliko odluka o prodaji nepokretnosti u svojini opštine Derventa, kao i nekoliko kadrovskih riješenja, te Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih 9 mjeseci ove godine. Sve tačke dobile su podršku odbornika.

Bez dodatnih rasprava usvojeni su Prijedlog programa o dopuni Programa namjenskog utroška sredstava posebnih vodnih naknada za 2019. godinu, Prijedlog odluke o fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, Prijedlog odluke o visini zakupnine za korištenje stambenih jedinica socijalnog stanovanja kao i Prijedlog odluke o postupku subvencionisanja zakupnine.

Podršku su dobili i Prijedlog odluke o prodaji nepokretnosti u svojini opštine Derventa upisanih u KO Derventski Lug putem usmenog javnog nadmetanja (licitacije), kao i niz odluka o prodaji nepokretnosti u svojini opštine Derventa putem licitacije ili neposrednom pogodbom radi oblikovavnja-kompletiranja građevinske čestice, fizičkim licima i privrednim društvima. Skupština opštine usvojila je i Prijedlog odluke o prihvatanju ponuđenog zemljišta kao poklona od ranijeg indikativnog posjednika Sime Nagradića iz Crnče, a radi proširenja groblja u Crnči.

Odbornici Skupštine opštine Derventa usvojili su i Izvještaj o izvršenju budžeta opštine Derventa za period od 01.01. -30.09. 2019. godine u kojem je konstatovano da su u pomenutom periodu budžetski prihodi ostvareni u iznosu od 77,7 odsto u odnosu na godišnji plan.

Nakon usvajanja Analize stanja i potreba socijalno najugroženijih kategorija i korisnika prava na novčanu pomoć, i opozicija i pozicija saglasili su se oko Informacije o stanju bezbjednosti saobraćaja i to da ova informacija ne sadrži potrebne elemente. Ipak, dokument je usvojen.

Prilikom rasprave o Informaciji o stanju grobalja na području opštine Derventa odbornica Sanja Dimitrić skrenula je pažnju na to da se u informaciji nalazi podatak da postoji još svega dvadesetak grobnih mjesta na Pravoslavnom groblju koja su pritom rezervisana, te da postoji mogućnost da se ljudi koji umru do proširenja groblja ne budu mogli sahraniti. Odbornik Denis Pijetlović pojasnio je da se radi o grešci u dokumentu, te da postoji dovoljno mjesta da se, sa postojećim trendom umiranja, obave sve sahrane u narednih 6 do 9 mjeseci, do kada će biti prošireno groblje. Podsjetio je i na pozitivne efekte od kada je Komunalac preuzeo održavanje grobalja, te da postoji interesovanje da ovo preduzeće preuzme održavanje i seoskih grobalja.

Načelnik Odjeljena za stambeno-komunalne poslove Jefimija Šerbić kazala je da je prva faza proširenja groblja uskoro počinje i da je projektom predviđeno više od 1000 novih grobnih mjesta.

Prilikom rasprave o Informaciji o sportskim aktivnostima i rezultatima rada sportskih kolektiva u 2018. godini odbornica Dimitrić upitala je da li će uslijediti smjene rukovodstva Lovačkog udruženja „Motajica“ zbog oduzimanja lovačkog oružja predsjedniku tog udruženja presudom, na šta je reagovao upravo predsjednik udruženja Darko Bećarević poručivši da ovo udruženje ima svoje organe koji donose sve najvažnije odluke, pa tako i o izboru predsjednika udruženja, te da SO Derventa nije osnivač LU „Motajica“. Takođe, taj postupak oduzimanja oružja nije pravosnažno završen, naglasio je Bećarević.

Odbornici Slavko Tomaš, Denis Pijetlović i Radovan Pazurević pohvalili su rad Rukometnog kluba Derventa, koji ostvaruje odlične rezultate u Prvoj ligi Republike Srpske sa uglavnom domaćim snagama, kao i da postoji potreba da se više sredstava izdvaja za školski sport.

Usvojene su potom informacije o poslovnim prostorima, garažama i stanovima u vlasništvu opštine; o aktivnostima vezanim za rješavanje stambenog pitanja nosioca stanarskog prava čiji su stanovi porušeni, te o realizaciji privatizacije državnih stanova i korištenju neotkupljenih stanova.

Raspravljalo se i o Informaciji o registraciji zajednica etažnih vlasnika investicionom i tekućem održavanju stambenih zgrada i stanova. Načelnik odjeljena Jefimija Šerbić istakla je da postoji 90 zajednica etažnih vlasnika, te da postoji veliki problem prilikom registracije ZEV zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Odbornik Slavko Tomaš skrenuo je pažnju na probleme koji postoje na mjestima gdje nije formiran ZEV, kakva je situacija u TC „Milenijum“, te predložio da se imenuje privremeni upravnik do osnivanja ZEV-a da ovaj objekat ne bi postao „potpuno ruglo i problem“. Sa navedenim složio i Denis Pijetlović, dodajući da stanje nije dobro ni u svim zajednicama gdje postoji ZEV. Tomaš je podsjetio da je nedavnom izmjenom regulacionog plana „Rampa“ mogu poslovni prostori prenamijeniti u stambene, što je jedno od mogućih rješenja za „Milenijum“.

Na ovoj sjednici Jefimija Šerbić imenovana je za načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, a nakon razrešenja Samire Fejze, na mjesto VD direktora Centra za socijalni rad imenovana je Maja Popović. Umjesto Vesne Šain, za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Derventa imenovana je Milena Vasić.

Usvojen je i Prijedlog rješenja o imenovanju Savjeta za izradu izmjene dijela Regulacionog plana „Grad“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here