Vijesti Kultura i obrazovanje Nakon dvogodišnje pauze u Derventi se ponovo održava Noć muzeja

Nakon dvogodišnje pauze u Derventi se ponovo održava Noć muzeja

0

Program ovogodišnjeg izdanja „Noći muzeja“ u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” održaće se u subotu, 14. maja, od 20 časova do ponoći, a glavne sadržaji biće izložbe tradicionalnih muzičkih instrumenata i Derventskog veza, te mladih slikara.

Direktorica ustanove Mirjana Plisnić posebno ističe izložbu nazvanu „Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata“, autorke Sanje Pupac, koju čine instrumenti iz bogate riznice Muzeja Republike Srpske.

Pored postavke uz kratke opise instrumenata, među kojima su i tradicionalni instrumenti derventskog kraja poput šargije, izložba obuhvata radionicu za djecu u okviru kojih će osnovci moći da instrumente isprobaju, te da njihove specifičnosti nauče kroz specijalne bojanke, istakla je Plisnićeva.

U „Noći muzeja“ posjetioci će imati priliku i da se upoznaju i slikarska dostignuća mladih umjetnika Dobrice Popović i Nedeljka Vučanovića, te Dajane Ćuk.

Takođe, izloženi će biti i radovi sa motivima Derventskog veza nastali na radionici Udruženja žena koju naša ustanova podržava, kaže Plisnićeva.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom svijeta, a nakon dvogodišnje pauze u Derventi će se održati osmi put.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here