Vijesti Društvo Naredba o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom...

Naredba o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Derventi – 29.03.2021.

2

Na prijedlog Gradskog štaba za vanredne situacije, Gradonačelnik grada Derventa, donosi

 

NAREDBU
o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom
korona (COVID-19) na teritoriji Grada Derventa

1. U cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji Grada Derventa i zaštite i spasavanja stanovništva od 29.03 do 05.04.2021.godine zabranjuju se:
1) sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica,
2) sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja,
rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode),
3) rad fitnes centrima (fitnes klubovi, bodi-bilding klubovi i slični objekti) i kulturno-umjetničkim društvima,
4) organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće,
5) rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće ukljujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objektata u kojima se obavlja privredna djelatnost ( benzinske pumpe, stanice i dr.) izuzev objekata iz tačke 2. ove naredbe,
6) rad bazenima, “wellness” i spa centrima,
7) rad skijalištima i skijaškim centrima,
8) rad trgovačkim centrima i subjektima koji posluju u okviru trgovačkog centra izuzev apoteka i subjekata čija je pretežna djelatnost trgovina prehrambenim proizvodima kao i subjekata koji posluju u prostorima koji imaju zaseban ulaz u odnosu na ulaz trgovačkog centra bez obzira na vrstu djelatnosti koju obavljaju,
9) rad priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole,
10) aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumjevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije).

2. Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja a usluge ishrane i pića mogu pružati u periodu od 06:00 do 22:00 časa samo gostima kojima pružaju usluge smješataja.

3. U periodu od 29.03. do 05.04.2021. godine obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola, univerziteta i ustanova za obrazovanje odraslih u Republici Srpskoj uz obavezu organizovanja nastave na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

4. Zadužuju se resorna ministarstva da provedu kontrolu sprovođenja Instrukcije o načinu održavanja nastave na daljinu iz tačke 3. ove naredbe.

5. U periodu od 29.03. do 05.04.2021. godine, škole stranih jezika i udruženja građana koja pružaju neformalne obuke za djecu i učenike, kao i auto škole dužne su da nastavu i aktivnosti koje zahtjevaju rad sa više ljudi u grupi (predavanja, obuke prve pomoći i sl.) organizuju na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

6. Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru te da se pridržavaju uputstava JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

7. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za korišćenje zaštitne maske na otvorenom prostoru.

8. Izuzetno od tačke 5., obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta:
1) djeca mlađa od 7 godina života,
2) lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju,
3) lica koja obavljaju fizičku i sportsku aktivnost u okviru sportskih objekata.

9. Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:
1) usluge pružaju zaštićeni maskom,
2) obavezno sprovode mjere dezinfekcije,
3) obezbijede maske građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih,
4) se pridržavaju uputstava JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.
5) obezbijede jedno ili više lica koja će upozoravati posjetioce i korisnike usluga da se moraju pridržavati preporučenih epidemioloških mjera (kovid redar/redari) a u suprotnom uskratiti im uslugu.

10. Izuzetno od tačke 1. podtačka 5. od 29.03. do 05.04.2021.godine u periodu od 06:00 do 22:00 časova dozvoljava se vršenje usluge dostave hrane i piće kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

11.Javne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja.

12.Od 29.03. do 05.04.2021.godine u periodu od 22:00 do 06:00 časova zabranjuje se svim privrednim subjektima prodaja alkoholnih pića.

13.Od 29.03. do 05.04.2021. godine, u periodu od 22:00 do 06:00 časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

14. Od 29.03. do 05.04.2021. godine zabranjuju se organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta osim profesionalnih sportskih aktivnosti uključujući i trenažni proces istih, ali bez prisustva publike, roditelja ili drugih lica koja nisu akreditovana od strane organizatora.

15. Od 29.03. do 05.04.2021. godine u autobusima kojim se obavlja prevoz lica u drumskom saobraćaju broj lica koja se prevoze ne može biti veći od broja registrovanih mjesta za sjedenje.

16. Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU ”Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

17. Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su:
1) organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja,
2) na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

18. Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom JZU ”Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

19. Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima na sljedeći način:
1) na ulazu u službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa,
2) održavati rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
3) omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

20. Pravni subjekti, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja, kao i vaspitno –obrazovne ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

21. Nadzor nad sprovođenjem ove Naredbe sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

22. Naređuje se štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, a posebno štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u kojima je pogoršana epidemiološka situacija da, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (,,Službeni glasnik Republike Srpske“, broj:121/12 i 46/17) a zbog pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovom naredbom i da pod hitno preuzmu sve potrebne mjere i radnje na sanaciji epidemiološke situacije na teritoriji svoje lokalne samouprave te da o preduzetim mjerama i radnjama u roku od 48 časova obaviješte Republički štab za vanredne situacije.

23. Naređuje se Stručno-operativnom timu Republičkog štaba za vanredne situacije da svakodnevno održava sjednice, analizira epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i da na dnevnom nivou podnosi izvještaje Republičkom štabu za vanredne situacije.

24. Nepoštovanje mjera zabrane iz ove Naredbe sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru (”Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 11/15 i 58/19) i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (”Službeni glasnik Rebublike Srpske”, broj: 90/17, 42/20 i 98/20).

25. Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj (”Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 23/20) i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona (COVID-19) u Republici Srpskoj (”Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 24/20) se primjenjuju uz ovu Naredbu.

26. Ova Naredba stupa na snagu 29.03.2021.godine i objaviće se u ”Službenom glasniku Grada Derventa”.

27. Stupanjem na snagu ove Naredbe, prestaje da važi Naredba o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virosomkorona (COVID-19) na teritoriji Grada Derventa, broj: 02-140-7/21 od 22. marta 2021. godine.

Broj: 02-140- 8 /21                                         GRADONAČELNIK
Datum: 29. mart 2021. godine                             Milorad Simić

PODIJELI

2 KOMENTARI

  1. Ovaj nas stab treba pod hitno ukinuti. Nema potrebe da postoje kad samo prepisuju odluke republickog staba. Zamislite, na teritoriji opstine (“grada”) Derventa pod tackom 7 zabranjuje se rad ski centrima i skijalistima. Nema dalje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here