Vijesti Magazin Narodne nošnje i ukrasi iz okoline Dervente – I dio

Narodne nošnje i ukrasi iz okoline Dervente – I dio

0

U narednom periodu donosimo feljtone objavljene u dobojskom „Glasu komuna“ 1959. godine koji obrađuju temu narodnih nošnji iz Dervente i okoline. Prvi dio objavljen je 13. juna pomenute godine.

Stanovništvo po selima u okolini Dervente je srpsko, hrvatsko i muslimansko, pa se tako razlikuju i osobitosti kod narodnih nošnji. Postoje srpska i hrvatska narodna nošnja, dok muslimanska originalna nije sačuvana. Ako gdje i postoji izgubila je one kvalitete koje je čine čisto narodnom nošnjom. Npr, dimije (koje nose stare žene i to vrlo rijetko), zatim prsluk, kaput i kupovna šamija (marama) ne mogu da se uporede sa ručno izrađenom nošnjom iz okoline Sarajeva, Bosanskog Petrovca (Bosanska Krajina), Mostara, Doboja i drugih mjesta gdje postoji muslimanska narodna nošnja. One imaju izvijesne karakteristike nošnji sa Bliskog Istoka, no i one su pretrpjele preobražaj u novoj sredini, i prilagođene novim uslovima, poprimile su i nove oblike.

Prvo, o zajedničkim osobinama srpskih i hrvatskih nošnji i njihovoj podjeli. Najmanje razlike su u osnovnim dijelovima odjeće. Gotovo svi dijelovi krojeni su na sličan način, po istom šablonu, dok su samo ukrasne šare i ornamenti različiti. Košulje i gaće kod muškaraca i rubina, pregača i jelek kod žena su sa podjednakim osobinama. Ostali dijelovi odjeće variraju manje-više po dužini, boji podloge, kvalitetu materijala, dodatnih predmeta, ukrasa i slično, u zavisnosti od godina starosti, bračnog stanja, pa i imovinskih prilika i godišnjeg doba. Ne nose istu odjeću mladići, oženjeni i stariji ljudi, kao što ne nose ni udate žene onakve dijelove nošnje ni sa onoliko šara kao mlađe djevojke, djevojke za udaju i one koje su vjerene (zaručene).

Lako se može razlikovati koja je djevojka zaručena, iako ona ima istu odjeću kao i druge djevojke koje to nisu. Cvat (umjetni ukras od cvjetova) u kosi sa strane je znak da je ta djevojka isprošena, dok za neupućene to djeluje samo kao ukras više. Ovaj se ukras nosi u Bijelom brdu, Raščićima, Modranu, Polju, Koraću i Žeravcu, a katkad se zamjenjuje običnom cvjetićem umjetno pravljenim. Skoro sve djevojke na glavi (iznad čela) imaju ružu (u vidu krune) sa krpicom koja slobodno pada niz leđa do visine struka.

Nastaviće se…

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here