Vijesti Kultura i obrazovanje Narodni običaji: “Koledavci” iz Gornje Lupljanice zabilježeni i kamerom – FOTO/VIDEO

Narodni običaji: “Koledavci” iz Gornje Lupljanice zabilježeni i kamerom – FOTO/VIDEO

0

Uoči pravoslavnog praznika Materice stanovnici derventskih sela i ove godine su odlazili u „koledavce“.

Koledavci Gornja Lupljanica 2

Za potrebe kulturnog i naučnog vrednovanja, te istraživanja ovog starog narodnog običaja, snimljeni su „Koledavci“ u selima Gornja Lupljanica i Ritešić. „Koledavci“ su održani i u Donjoj Lupljanici, Velikoj Sočanici, Osinji i drugim.

„Domaćin“ koledavaca u Gornjoj Lupljanici Petko Kuzmanović rekao je da je u ovogodišnjoj „koledavskoj“ grupi u Gornjoj Lupljanici bilo oko 20 ljudi, a obišli su sva domaćinstva u selu. „Djever“ je bio Veljko Tešić, koji je ove godine prvi put učestvovao u „Koledavcima“, „mlada“ Novo Brestovac, „baba“ Slaviša Brestovac, „djed“ Novak Brestovac, a na šargiji i violini su svirali Aleksandar Kuzmanović i Goran Jošić.

– Povorka je krenula oko 17 časova ispred zgrade Mjesne zajednice, a “koledavci” su selo obišli do dva sata iza ponoći. Nakon toga nastavljeno je druženje uz muziku i mezu u prostorijama Mjesne zajednice, kaže Kuzmanović. Dodao je da je „Koledavce“ snimao kamerman Slaven Kuzmanović iz Dervente.

Učesnici „Koledavaca“ okupili su se i dan kasnije, na ručku.

Koledavci su snimani i u selu Ritešić, gdje su selo obilazile dvije grupe „Koledavaca“, a na kraju su se spojile u jednu i zajedno završile obilazak sela.

„Koledavci“ su običaj karakterističan za šire dobojsko područje, a riječ je o prerušenoj „svadbenoj povorci“, koja ide od kuće do kuće, pjeva „koledavske“ pjesme i prima darove od domaćina i njihovih ukućana kako bi godina bila bogata i plodna. „Koledavci“ idu po selu uoči pravoslavnih Materica, a grupu sačinjavaju muškarci prerušeni u „domaćina“ koga prate „muzičari“, u „mladu i djevera“, „babu i djeda“ te u „mačku“, „jarca“, „miša“, „pijanca“…

Video:

Turistička organizacija Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here