Vijesti Kultura i obrazovanje Narodni običaji: “Koledavci” iz Gornje Lupljanice zabilježeni i kamerom – FOTO/VIDEO

Narodni običaji: “Koledavci” iz Gornje Lupljanice zabilježeni i kamerom – FOTO/VIDEO

0

Uoči pravoslavnog praznika Materice stanovnici derventskih sela i ove godine su odlazili u „koledavce“.

Koledavci Gornja Lupljanica 2

Za potrebe kulturnog i naučnog vrednovanja, te istraživanja ovog starog narodnog običaja, snimljeni su „Koledavci“ u selima Gornja Lupljanica i Ritešić. „Koledavci“ su održani i u Donjoj Lupljanici, Velikoj Sočanici, Osinji i drugim.

„Domaćin“ koledavaca u Gornjoj Lupljanici Petko Kuzmanović rekao je da je u ovogodišnjoj „koledavskoj“ grupi u Gornjoj Lupljanici bilo oko 20 ljudi, a obišli su sva domaćinstva u selu. „Djever“ je bio Veljko Tešić, koji je ove godine prvi put učestvovao u „Koledavcima“, „mlada“ Novo Brestovac, „baba“ Slaviša Brestovac, „djed“ Novak Brestovac, a na šargiji i violini su svirali Aleksandar Kuzmanović i Goran Jošić.

– Povorka je krenula oko 17 časova ispred zgrade Mjesne zajednice, a “koledavci” su selo obišli do dva sata iza ponoći. Nakon toga nastavljeno je druženje uz muziku i mezu u prostorijama Mjesne zajednice, kaže Kuzmanović. Dodao je da je „Koledavce“ snimao kamerman Slaven Kuzmanović iz Dervente.

Učesnici „Koledavaca“ okupili su se i dan kasnije, na ručku.

Koledavci su snimani i u selu Ritešić, gdje su selo obilazile dvije grupe „Koledavaca“, a na kraju su se spojile u jednu i zajedno završile obilazak sela.

„Koledavci“ su običaj karakterističan za šire dobojsko područje, a riječ je o prerušenoj „svadbenoj povorci“, koja ide od kuće do kuće, pjeva „koledavske“ pjesme i prima darove od domaćina i njihovih ukućana kako bi godina bila bogata i plodna. „Koledavci“ idu po selu uoči pravoslavnih Materica, a grupu sačinjavaju muškarci prerušeni u „domaćina“ koga prate „muzičari“, u „mladu i djevera“, „babu i djeda“ te u „mačku“, „jarca“, „miša“, „pijanca“…

Video:

Turistička organizacija Derventa

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here