Reportaže Narodni običaji: Pogača i so za goste

Narodni običaji: Pogača i so za goste

0

Iako je vrlo čest običaj da se gosti dočekuju sa pogačom i solju, a od doba Karađorđevića on je postao čak i dio diplomatskog protokola države Srbije, malo je poznato šta predstavlja i kako je nastao.

644453_img6527_f

Korijeni običaja sežu još u 10. vijek kada su hljeb i so korišteni u raznim religijskim obredima, da bi u devetnaestom vijeku postao masovni narodni običaj. Zanimljivo je da ovakvo dočekivanje gostiju nije vezano isključivo za Srbe, već za mnoge Slovene, od Hrvata, Makedonaca, Bugara, do Rusa.

Prema etnolozima, hljeb i so imaju mitološku dimenziju i kod Latina, Helena i Hindusa, dok duboko značenje dobijaju pojavom hrišćanstva, prvenstveno u Vizantiji. Prije hrišćanstva, kod Slovena se oni vezuju za boga Radogosta, a smatra se da je u to doba hljeb simbolizovao težnju čovjeka da uspostavi ravnotežu sa nevidljivim silama koje ga žele uništiti zbog čega se on darivao, kao i da hljeb može poslužiti kao sredstvo za ostvarivanje određenih namjera, jer se smatralo ga se njime prenose određena svojstva na onog ko sa hljebom dođe u dodir.

Prihvatanjem hrišćanstva kod Slovena, hljeb i so su postali neizostavni dio narodnog tkiva (hljeb se smatra tijelom Hristovim, a ljudi solju zemlje) koji je dobio i nereligijski, svjetovni karakter. Hljebom su se tako dočekivali pretci i nezvani gosti koje je trebao zaštititi od nečasnih sila, dok je so, koja je imala izuzetnu vrijednost, predstavljala simbol zaštite, moći i bogatstva porodice. Dočekivanje sa ove dvije namirnice predstavlja dobrodošlicu i poruku gostu da je u domaćinskom domu siguran. Kasnije, kako se mijenjala materijalna situacija stanovništva, smatrano je da svaka kuća ima hljeb, so i vodu i da može bar time da ponudi putnika namjernika.

Iako je nepoznato većem broju ljudi, ali hljeb i so se koriste i prilikom sklapanja braka. Mladoj se na dan vjenčanja daju dva hljeba koji bi trebali da donesu plodnost, dok se mladoženji na koljeno sipa so, koju zajedno sa nevjestom poliže. Takođe, mlada budućem suprugu stavlja malo soli na vrat, da bi je više volio.

B. Nikolić – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here