Vijesti Društvo „Naše različitosti – Naše bogatstvo“: Iskustva žrtava rata kao put u suživot

„Naše različitosti – Naše bogatstvo“: Iskustva žrtava rata kao put u suživot

0

U sklopu projekta „Naše različitosti – Naše bogatstvo“, kojeg provodi Udruženje RVI opštine Derventa, a finansira USAID i Opština Derventa, proteklog ponedjeljka je održano Javno govorenje žrtava rata tri naroda, na kojem su svoja iskustva iznijeli edukovani govornici iz Prijedora, Mostara i Doboj Juga.

Opština Derventa je potpisala sporazum sa koordinatorom ovog projekta „Pro Budućnost“ iz Sarajeva, a njime je obuhvaćeno 75 opština i gradova u BiH.

O svojim ratnim iskustvima govorili su Alma Numić iz Doboj Juga, Krešo Primorac iz Mostara i Goran Dragoljević iz Prijedora. Derventa je ocijenjena kao sredina koja može da posluži kao izuzetno dobar primjer suživota, zajedništva i tolerancije.

Svjesni smo činjenice da je Derventa otvoren grad prema svima i da ovdje žive tri konstitutivna naroda, kao i da nemamo nikakvih međusobnih problema. Dakle, cilj je da pošaljemo poruku zajedništva i suživota odnosno da pokažemo kako živi i funkcioniše naš grad u odnosu na druga mjesta u BiH gdje to nije slučaj, rekla je Mara Milinković, predstavnik Udruženja RVI Derventa i koordinator projekta.

Koordinator projekta u ime Karitasa BiH Siniša Sajević je istakao da je cilj javnog govorenja da se pokaže da ljudi mogu živjeti sa svojim različitostima u BiH, bez obzira na religijsku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost.

Alma Numić, jedna od žrtava rata, ranjena je u avio-bombardovanju u mjestu Tešanjka.

Već dugi niz godina ja sam govornik i mirovni aktivista. Nastojim da svoje iskustvo podijelim sa publikom najdublje i najemotivnije što mogu. Moja priča „Izaberimo mir zajedno“ nosi poruku kako sačuvati mir sa samim sobom pa onda i sa ljudima, poručila je Numić.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here