Vijesti Društvo Nastavlja se uređivanje spomenika iz NOR-a: Na redu spomenik u Agićima

Nastavlja se uređivanje spomenika iz NOR-a: Na redu spomenik u Agićima

0

Spomenik NOR-a, koji je 1979. godine sagrađen kod škole u Agićima, zahvaljujići trogodišnjem izdvajanju samodoprinosa radnika i poljoprivrednika iz ovog sela, kao i Kuljenovaca, Rapćana, Lužana, Luga i Miškovaca, za manje od mjesec dana zasijaće novim sjajem.

Spomenik u Agićima
Spomenik u Agićima

Naime, spomenik posvećen borcima i žrtvama prvog pokušaja oslobođenja Dervente, koji se desio 9. septembra 1943. godine, na inicijativu opštinske organizacije SUBNOR-a, a uz finansijsku podršku načelnika opštine Milorada Simića i potomaka boraca i žrtava sa tog područja, biće obnovljen, nakon što je devedesetih godina prošlog vijeka devastiran.

– Planiramo urediti okolni dio kompleksa, kao i sam spomenik, a umjesto bakarnih pločica na kojima su se nalazila imena 70 boraca i 140 žrtava, kamenorezačka radnja „Tovak“ izradiće tri mermerne ploče na kojima će imena biti uklesana, kaže mještanin Risto Ćebedžija, koji je učestvovao i u izgradnji spomenika, dodajući da je vrijednost planiranih radova oko 6.500 maraka, te da će biti okončani do početka septembra. Simbolično, otkrivanje rekonstruisanog spomenika planirano je za 9. ceptembar.

Prije agićkog, obnovljen je i spomenik u Pojezni.

B. N. – Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here