Vijesti Kultura i obrazovanje Nastavljaju turneju po Evropi: “Bosiljkovići” nastupili na “Wereld festivalu“ u Belgiji –...

Nastavljaju turneju po Evropi: “Bosiljkovići” nastupili na “Wereld festivalu“ u Belgiji – FOTO

0

Članovi KUDM „Bosiljak“ predstavili su svoje umjeće na još jednom svjetskom festivalu. Naime, oni su protekllih sedam dana bili gosti belgijskog grada Izegema u kojem je održan “Wereld festival“.

Pored „bosiljkovića“ i ansambla iz grada domaćina, predstavnika Evrope, šarolikost narodnih igara pokazali su ansambli iz Latinske Amerike, tačnije Perua i Brazila, Aziju je predstavljao ansambl iz Indonezije, a Afriku društvo iz Južnoafričke Republike.

– Ovo je izuzetan svjetski kulturni događaj, na kome su članovi KUDM „Bosiljak“ bili briljantni, zasluživši sve pohvale organizatora. Ansambl iz Perua je uputio poziv za učešće našeg ansambla na njihovom festivalu slijedeće godine, kažu u „Bosiljku“.

Prilikom boravka u Belgiji “bosiljkovići” su posjetili Briž, grad pod zaštitom UNESCO-a, kojeg Belgijanci predstavljaju kao najljepši grad njihove zemlje, sa najvećim brojem znamenitosti, od kojih neke potiču i iz 17. vijeka.

Nakon završne ceremonije u Izegemu, „bosiljkovići“ morali odbiti učestvovanje na još jednom belgijskom festivalu, zbog ranije planiranih obaveza koje se nastavljaju nastupima u Briselu i Parizu.

Po povratku u Derventu, članovi „Bosiljka“ nastavljaju put ka Sarajevu, gdje će uveličati ceremoniju proslave desetogodišnjice CIOFF-a BiH.

Uslijediće potom još nekoliko koncerata u BiH, te užurbane pripreme za „Bosiljkovanje“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here