Vijesti Društvo „Nastavljamo borbu za status grada“: Obilježen Dan opštine Derventa – FOTO

„Nastavljamo borbu za status grada“: Obilježen Dan opštine Derventa – FOTO

0

Svečanom sjednicom Skupštine opštine i parastosom za stradale pripadnike Vojske Republike Srpske danas je u Derventi obilježen Dan opštine. Svečanost su uvelilčali brojni uvaženi gosti i hor „Srbadija“ iz Bijeljine.

Obilježavanje Dana opštine ima tradiciju dugu 167 godina, ukorijenjenu u Derventski vašar, a ovaj važan dan obogaćen je i drugim manifestacijama, poput Sajma privrede i turizma, istakao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Ovo je prilika da, uz prisustvo dragih gostiju, napravimo jednu retrospektivu onoga što smo u prethodnoj godini uradili. U vrhu smo po privrednim pokazateljima, poput najmanje stope nezaposlenosti već 4. godinu u nizu ili godišnjim izvovom od više od 300 miliona maraka godišnje, najviše po glavi stanovnika kada je region u pitanju. Derventi je danas potrebna radna snaga, čak i ona visokoobrazovana, poput mašinskih inženjera, kazao je Simić.

On je dodao da je konstantan rad doveo to toga da je danas lijepo biti Dervenćanin, te najavio velike projekte poput proširenja vrtića, izgradnje parka i terena sa vještačkom podlogom, kao i nastavak borbe da Derventa dobije status grada.

Ovom prilikom Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Derventa uručena je Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom opštine za doprinos u spasavanju ljudi i materijalnih dobara od elementarnih i drugih nesreća (opširnije OVDJE), kao i Zahvalnica Borislavu Miodaniću za izuzetan doprinos volontiranju kao aktivnosti od opšteg interesa i dugogodišnjem davaocu krvi (uskoro opširnije).

Sjednici su prisustvovali brojni gosti, među kojma su bili članovi organizacije „Arkobaleno“ iz bratskog grada Pineroloa, počasni građani Silvano Fero i Drago Branković, predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović, narodni poslanici Vojin Mitrović, Vesna Jungić, Igor Žunić i Nade Planinčević, delegat u Vijeću naroda RS Milan Đukić, nekoliko direktora republičkih ustanova, te predstavnici vjerskih zajednica i drugi gosti.

Čestitke povodom Dana opštine uputili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik NS RS Nedjeljko Čubrilović, potpredsjednik RS Josip Jerković, te ministri Dragan Lukač, Lejla Rešić, Dane Malešević i drugi.

Služen parastos za stradale borce VRS

Obilježavanje Dana opštine započelo je služenjem parastosa za 608 boraca iz Dervente stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ispred Centralnog spomen obilježja.

Mi svaku priliku moramo koristiti da čuvamo uspomenu na pale saborce, a to je posebno važno u danima kada obilježavamo značajne datume, jer mi uživamo slobodu zahvaljujući njima. Sve boračke kategorije dijele sudbinu države i društvene zajednice, odnosno zbrinuti su u skladu sa mogućnostima društva, rekao je predsjednik predsjedništva Opštinske boračke organizacije Čedo Vujičić.

Vijence su položili načelnik opštine Milorad Simić, delegacije Skupštine opštine Derventa i udruženja „Arkobaleno“, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Policijska stanica Derventa, OO SUBNOR-a Derventa i političke stranke.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code