Vijesti Društvo Nastavljen projekat jačanja sestrinstva

Nastavljen projekat jačanja sestrinstva

0

Zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić i rukovodstvo ustanova, Dom zdravlja Derventa i Centar za socijalni rad Derventa potpisali su protekle Sporazum o intersektorskoj saradnji na unapređenju pružanja usluga sestrinstva u zajednici.

Potpisivanju sporazuma, kojeg su potpisali i predstavnici lokalnnih zajednica Doboja, Teslića i Prnjavora, prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

On je istakao da ovi sporazumi predviđaju interdisciplinarnu saradnju u okviru socijalne i zdravstvene zaštite, te same lokalne zajednice, a sve u korist najugroženijih građana, odnosno pacijenata.

Ovo je nastavak kontinuirane aktivnosti koje Ministarstvo sprovodi u promociji zdravlja i prevencije bolesti, ali i rada na interdisciplinarnog uključivanja i drugih aktera u proces pružanja zdravstvene zaštite. Ono što smo prepoznali je da pojedine usluge nisu ni zdravstvene ni socijalne i ne možemo ih tako ni razdvojiti, već ih moramo sjediniti, rekao je ministar Šeranić.

Šeranić je ocijenio da su ovi sporazumi zalog za budućnost s obzirom na to da se centri za socijalni rad moraju približiti domovima zdravlja i njihove timove usmjeriti na zajednički rad u pružanju zdravstvenih i socijalnih usluga.

Jedan od načina je i kroz realizaciju Projekta jačanja sestrinstva u BiH, na način da se zdravstvena zaštita pruža i u ruralnim sredinama, odnosno u zajednici.

Domovi zdravlja su prethodno, zahvaljujući Projektu jačanja sestrinstva u BiH, uz podršku Vlade Švajcarske, dobili značajnu donaciju kako bi model zdravstvene usluge sestrinstvo u zajednici učinili dostupnim svojim građanima.

Pomoć pri uspostavljanju patronaže, najčešće za najosjetljivije kategorije ogledala se ne samo u vrijednoj opremi i automobilima, nego i u edukaciji medicinskih radnika posebno za pružanje palijativne njege.

Dom zdravlja Derventa u septembru prošle godine za ovu namjenu je dobio vozilo.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here