Vijesti Kultura i obrazovanje Nastrešnice za ambarine u izgradnji

Nastrešnice za ambarine u izgradnji

0

U Kulturno-istorijskom kompleksu Donji Detlak u toku je izgradnja nastrešnice za arheološki lokalitet “Ambarine”, a radovi će biti završeni do sredine 2015. godine, rekao je direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ Damir Kljajić.

derventa ambarine

Dodao je da je izvođač radova građevinska firma “Građenje” d.o.o. iz Pala, a projekat je vrijedan 365.943,82 KM. Novac je obezbjeđen iz sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH za projekte iz oblasti kulture, a projekat sprovodi Zavod za zaštitu kuturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS. Ambarine su najznačajniji arheološki lokalitet u derventskoj opštini i uskoro će biti jedini natkriveni lokalitet u Bosni i Hercegovini.

Bilo je planirano da radovi budu završeni do kraja 2014. godine, ali će taj rok biti produžen zbog loših vremenskih uslova.

Ambarine su arheološki istraživane 2009. godine, nepokretnim kulturnim dobrom proglašene su 2010. godine, idejno rješenje uređenja ambarina je iz 2011. godine, a 2014. godine održana je u Banjaluci i Derventi naučna konferencija o Kulturno-istorijskom kompleksu Detlak.

Turistička organizacija opštine Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here