Vijesti Društvo Nedostatak novca usporava gradnju hrama

Nedostatak novca usporava gradnju hrama

0

Više od petnaest godina traje izgradnja jednog od najvećih pravoslavnih hramova u Republici Srpskoj – hrama Uspenja presvete Bogorodice u Derventi koji ne može da bude završen zbog nedostatka novca.

Nedostatak novca usporava gradnju hrama

Starješina hrama protojerej Radojica Ćetković ističe da vjernici ne mogu sami da isfinansiraju izgradnju crkve.

On kaže da je bilo pomoći od opštine, Vlade Republike Srpske i nekih privatnih firmi iz Dervente, ali da sve to nije dovoljno da hram bude završen.

Temelji hrama postavljeni su još 1994. godine i do sada je završeno zidanje, izgrađen je krov, postavljen zvonik i centralna kupola. Trenutno se radi na pokrivanju centralne kupole.

Pravoslavni hram u Derventi mješavina je vizantijskog stila i srpskog folklora, sa visokim zvonikom i centralnom kupolom, te skriptom, što je rijetkost kod pravoslavnih crkava.

Crkva Uspenja presvete Bogorodice gradi se u centru grada i čitav kompleks nosi ime Trga pravoslavlja.

Pravoslavna crkva koja je bila stara više od 150 godina porušena je 1992. godine tokom ratnih operacija u ovom gradu, a bila je posvećena Uspenju presvete Bogorodice koja je zaštitnik i krsna slava grada na rijeci Ukrini.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here