Vijesti Kultura i obrazovanje “Nek nas igra uvijek spaja”: SKUD “Derventa” u Užicu – FOTO

“Nek nas igra uvijek spaja”: SKUD “Derventa” u Užicu – FOTO

0

Članovi drugog ansambla Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“ učestvovali su na VII Međunarodnom festivalu folklora „Licidersko srce“ održanom u Užicu od 17. do 21. avgusta.

skud derventa u uzicu 3Festival organizuje Udruženje građana „Era“ iz Užica, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije, a saorganizator je i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu. Festival ima karakter prekogranične manifestacije, jer se dio festivalskih aktivnosti odvija i na području Republike Srpske u Višegradu.

Ove godine festival je okupio oko 900 učesnika iz 8 zemalja (Bugarske, Slovačke, Makedonije, Ukrajine, Tajvana , Gruzije, Italije i Republike Srpske), kao i oko 20 domaćih ansambala iz Srbije. Svi oni će svoje programe prikazivati na koncertima u Užicu, Bajinoj Bašti, Zlatiboru, Požegi i Višegradu.
Članovi SKUD-a imali su priliku da svoj program prikažu na prva tri dana festivala i tako učestvuju na spektaulanroj ceremoniji otvaranja na trgu u Užicu pred nekoliko hiljada posjetilaca.

Drugog dana festivala naši folkloraši su se predstavili publici u Bajinoj Bašti i to “Igrama iz Dervente”, “Gluvim glamočkim kolom” i “Igrama iz Podgrmeča”. Takođe, imali su priliku da učestvuju na radionicama na kojima su učili tradicionalne igre iz Gruzije, Makedonije i Ukrajine, a drugima su pokazali igru „Bruđa“ iz derventskog kraja, kao i dijelove „Gluvog glamočkog kola“. Takođe, upriličeni su prijemi kod gradonačelnika Užica i Bajine Bašte, a za vrijeme boravka bila je organizovana izložba narodnih kostima na kojoj su pokazali dio bogatog fundusa iz derventskog kraja. Posjetioci su imali priliku i da degustiraju tradicionalna pića zemalja učesnica.

U toku boravka članovi su posjetili spomen kompleks “Kadinjača“, jezero Perućac i manastir Rača, dok su u povratku iskoristili priliku da posjete Zlatibor, Mokru Goru, kao i da obiđu u Andrićgrad.

Iz SKUD-a se posebno zahvaljuju Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koji su djelimično podržali njihov odlazak na festival „Licidersko srce“.

Boris Nikolić – Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here