Vijesti Kultura i obrazovanje “Nek nas igra uvijek spaja”: SKUD “Derventa” u Užicu – FOTO

“Nek nas igra uvijek spaja”: SKUD “Derventa” u Užicu – FOTO

0

Članovi drugog ansambla Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“ učestvovali su na VII Međunarodnom festivalu folklora „Licidersko srce“ održanom u Užicu od 17. do 21. avgusta.

skud derventa u uzicu 3Festival organizuje Udruženje građana „Era“ iz Užica, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije, a saorganizator je i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu. Festival ima karakter prekogranične manifestacije, jer se dio festivalskih aktivnosti odvija i na području Republike Srpske u Višegradu.

Ove godine festival je okupio oko 900 učesnika iz 8 zemalja (Bugarske, Slovačke, Makedonije, Ukrajine, Tajvana , Gruzije, Italije i Republike Srpske), kao i oko 20 domaćih ansambala iz Srbije. Svi oni će svoje programe prikazivati na koncertima u Užicu, Bajinoj Bašti, Zlatiboru, Požegi i Višegradu.
Članovi SKUD-a imali su priliku da svoj program prikažu na prva tri dana festivala i tako učestvuju na spektaulanroj ceremoniji otvaranja na trgu u Užicu pred nekoliko hiljada posjetilaca.

Drugog dana festivala naši folkloraši su se predstavili publici u Bajinoj Bašti i to “Igrama iz Dervente”, “Gluvim glamočkim kolom” i “Igrama iz Podgrmeča”. Takođe, imali su priliku da učestvuju na radionicama na kojima su učili tradicionalne igre iz Gruzije, Makedonije i Ukrajine, a drugima su pokazali igru „Bruđa“ iz derventskog kraja, kao i dijelove „Gluvog glamočkog kola“. Takođe, upriličeni su prijemi kod gradonačelnika Užica i Bajine Bašte, a za vrijeme boravka bila je organizovana izložba narodnih kostima na kojoj su pokazali dio bogatog fundusa iz derventskog kraja. Posjetioci su imali priliku i da degustiraju tradicionalna pića zemalja učesnica.

U toku boravka članovi su posjetili spomen kompleks “Kadinjača“, jezero Perućac i manastir Rača, dok su u povratku iskoristili priliku da posjete Zlatibor, Mokru Goru, kao i da obiđu u Andrićgrad.

Iz SKUD-a se posebno zahvaljuju Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koji su djelimično podržali njihov odlazak na festival „Licidersko srce“.

Boris Nikolić – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here