Vijesti Društvo Nemaju novca ni za održavanje zgrada

Nemaju novca ni za održavanje zgrada

0

Prema podacima Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast u Derventi je do sada formirano 56 zajednica etažnih vlasnika, što je nešto više od polovine ulaza ili drugih oblika zajednica.

Nemaju novca ni za odrzavanje zgrade

– Mnogi vlasnici stanova i poslovnih prostora odugovlače sa pokretanjem inicijative iz raznih razloga, i na taj način odugovlače rješavanje problema koji bitno utiču na izgled zgrade pa tako i grada – navode u Odjeljenju.

A problemi sa kojima se Zajednice etažnih vlasnika, odnosno vlasnici stanova i poslovnih prostorija u stambenim zgradama, susreću su, uglavnom zajednički za sve zagrade. Počevši od pokvarenih vrata, neuređenih stepeništa, prljavih zidova, pa do loše stolarije na zajedničkim dijelovima zgrade i krovova koji prokišnjavaju… Na nekim objektima još uvijek su vidljivi i tragovi rata.

Velikom broju stambenih objekata neophodna je sanacija, a nekim i rekonstrukcija, za šta etažni vlasnici nemaju novca. Pod velikim znakom pitanja, kod većine zajednica, je i mogućnost tekućeg održavanja, a kamoli investicionih ulaganja.

Osim kvaliteta stanovanja koje je svedeno na minimum, izgled većine zgrada daleko je od reprezentativnog, a dijelovi zidova i krovova su stalna prijetnja bezbjednosti prolaznika.

Jedan od razloga zbog kojih bi lokalna zajednica morala da se uključi u rješavanje problema jesu i kvalitet i obim radova izvedenih na nekim zgradama u okviru realizacije kredita Svjetske banke. Neke zgrade nisu bile ni obuhvaćene tim programom, a kvalitet izvedenih radova na skoro svim objektima je pod velikim znakom pitanja. Ima i slučajeva da je posao naplaćen a da majstori nisu ni ulazili u zgradu, poput objekta sa najviše stanova u ulici Marije Bursać.

Č.V. – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here