Vijesti Hronika Nihadu Hamziću suđenje zakazano za 3. oktobar

Nihadu Hamziću suđenje zakazano za 3. oktobar

0

Suđenje bivšem pripadniku Derventske brigade HVO-a Nihadu Hamziću zvanom Fric, optuženog da je nehumano postupao prema srpskim logorašima u logorima u Derventi i Brodu, zakazano je za 3. oktobar pred Okružnim sudom u Doboju, prenose agencije.

Nihadu Hamzicu sudjnje zakazano za 3. oktobar

Hamzića optužnica tereti da je kao stražar u logorima u Derventi i Brodu nehumano postupao prema srpskim zatvorenicima, maltretirao ih, ponižavao i batinao, te da je 14 logoraša odveo na borbenu liniju, gdje su bili živi štit, od kojih je osam logoraša poginulo.

Bivši lograš Čedo Marić iz Dervente ispričao je da ga je Fric lično maltretirao i šamarao.

– Prije rata smo zajedno radili u Fabrici obuće “Demos” u Derventi. Radili smo iste poslove i družili se. Za vrijeme mog boravka u logoru “Rabić” Fric je često ulazio u hangar gdje smo bili zatvoreni. Od nas je zahtijevao da mu se obraćamo sa “gospodine, ustašo”. Kada bi ušao često je znao zapitati “Ima li ovdje čeda?”. Pošto se ja zovem Čedo, ja sam se odazivao, a onda bi me on premlatio – ispričao je Marić.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević izjavio je da je Fric bio jedan od najokrutnijih stražara, posebo prema Srbima iz naselja Čardak.

Knežević naglašava da bivši srpski logoraši od pravosuđa očekuju da procesuira i ostale odgovorne za ratne zločince Azru Bašić, Almasa Nezirovića, Edina Mrkonjića, Damira Lipovca, Jozu Brico, Elvira Marunicu, Feliksa Marunicu i Esada Čavalića.

– Moraju biti kažnjeni i oni koji su organizovali logore, hapšenja i mučenja zarobljenih Srba – kategoričan je Knežević.

Bivši srpski logoraši iz Dervente optužuju ratnog predsjednika Skupštine opštine Vinka Begića zvanog Šiljo, načelnika Mupa Ivana Dusparu, komandira policije Željka Pudića, komandira vojne policije HVO Stipu Nujića, predsjednika Kriznog štaba HDZ-a Ivana Čuljka, kao i predsjednike HDZ-a i SDA iz Dervente Iku Stanića i Sulejmana Alijagića zvanog Senko, da su naredili formiranje logora za Srbe kroz koje je prošlo 400 srpskih civila.

Nad njima su primjenjivane najbrutalnije metode iživljavanja i maltretiranja.

– Ljudi su ubijani, klani i silovani u logorima, a od posljedica boravka u logorima mnogi logoraši su kasnije umrli – navodi Knežević.

Hamzić se ranije pred sudom izjasnio da nije kriv i najavio da će svoju nevinost i dokazati.

Hamzić je rekao da ne negira da je bio stražar u logoru Rabić u Derventi, ali naglašava da su mu pripisana mnoga djela koja su počinili drugi.

On kaže da se ranije nudio sudu, koji nije bio zainteresovan za njegov slučaj, te da često dolazi u Derventu i da nije imao problema.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here