Vijesti Društvo Norveški ambasador: Imamo posebne veze sa Derventom

Norveški ambasador: Imamo posebne veze sa Derventom

0

Norveški ambasador u BiH Jan Bratu izjavio je danas da Norveška ima posebne veze sa Derventom kojoj je dosta pomogla nakon proteklog rata, a prihvatila je i veliki broj izbjeglog stanovništva iz ove opštine za vrijeme rata.

Norveski ambasador - Imamo posebne veze sa Derventom

Ističući da saradnja Norveške i Dervente traje 12 godina, Bratu je rekao novinarima da je Norveška u ovoj opštini realizovala više projekata, posebno u poljoprivredi, a učestvovala je i u obnovi nekoliko važnih objekata.

Bratu je nakon razgovora sa načelnikom opštine Derventa Miloradom Simićem izrazio nadu da će ova saradnja biti nastavljena i ubuduće.

Simić je podsjetio da je Norveška prije 12 godina potpuno obnovila selo Kostreš koje je tokom proteklog rata potpuno spaljeno i uništeno.

“Selo je obnovljeno tako što je Norveška donirala polovinu sredstava, a drugu polovinu su mještani bili obavezni da uplate u vlastitu fondaciju iz koje će biti finansirani ostali infrastrukturni objekti. Na taj način obezbijeđen je dio srestava za vodovod u selu, školu i druge objekte”, naveo je Simić.

Prema njegovim riječima, sredstvima Norveške Vlade u Derventi je izgrađeno novo dječije obdanište,obnovljeno više škola i Dom zdravlja.

“Posebno bih istakao pomoć poljoprivrednicima u derventskoj opštini. Osim pomoći u mašinama, više od stotinu poljoprivrednika boravilo je u Norveškoj i sticalo znanja koja su kasnije primjenjivana”, dodao je Simić.

Izvor: Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here