Vijesti Društvo Uspjesi zasjenjeni ogromnim štetama

Uspjesi zasjenjeni ogromnim štetama

0

Godina, koja je iza nas, ostaće u narodu po sjećanju kao veoma teška, a pratile su je prirodne nepogode u prvom redu poplave, i loši vremenski uslovi za poljoprivredne proizvođače. Pregrmila je, i ne ponovila se, jer je donijela više od 1300 siromašnijih domaćinstava čija su imanja, gotovo uništena u poplavnim područijima.

Uspjesi zasjenjeni ogromnim stetama (1)

Grad je u odlazećoj godini dobio novi hotel ”Biser”, izgrađen je kružni tok saobraćaja na Rampi. Protok saobraćaja u gradu je tako poboljšan,a asfaltirano je nekoliko desetina kilometara puteva po derventskim seoskim naseljima.

Ne može se sve baš pobrojati, ali ukratko! Sportisti Dervente su imali polovičan uspjeh. Uspješno je održan, Četvrti sajam privrede i turizma na vašarske dane. Visokim cijenama derventski vašar je sve ugroženiji, pa je posjeta bila manja, jer su cijene i za dublje džepove  bile previsoke.

Uspjesi zasjenjeni ogromnim stetama (2)

Na Veliku Gospojinu, osvećen je Saborni i pomen hram Uspenija Presvete Bogorodice u Derventi. Ovom velikom događaju je prisustvovalo više od deset hiljada pravoslavnih vjernika. Derventa je u prošloj godini dobila visokoškolsku ustanovu. Otvoreno redovno odjelenje Učiteljskog studija u zgradi bivše Gimnazije.

U Donjem Detlaku je započelo uređenje arheološkog lokaliteta, Ambarine.

Od kulturnih događanja, između ostalog, važno je pomenuti da je uspješno održana kolonija slikara na Patkovači i susret pjesnika na Prljači, Donji Cerani, gdje je gostovalo više od 60 pjesnika, te uspjeh Kulturno umjetničkog društva mladih ”Bosiljak” na međunarodnoj sceni i još neke manifestacije, koje su održane u organizaciji Narodne biblioteke, Kulturno sportskog centra i Centra za kulturu Derventa.

Turistička organizacija opštine Derventa je nagrađena za dobar rad i organizaciju turističkih manifestacija.

Privrednici su prošle godine više ”kukali”, nego poboljšavali efikasnost i proizvodnju i ostali na prosjeku predhodnih godina. Veoma je bitno, da u Derventi nije bilo drastičnih otpuštanja radnika, a redovno plate su primali, uglavnom opštinski i državni službenici.

Psi lutalice su dobili ”maksimalna prava”, pa su slobodno šetali po gradu i ponekog nepažljivog građanina čopnuli za nogu.

Sve u svemu prošla godina je bila toliko dobra, da ne bi željeli da se ponovi, kad su u pitanju prirodne nepogode, a i ekonomska kriza.

Neka zato, Nova 2011. godina svim građanima donese mnogo više sreće i prosperiteta, a Ukrina mirnije da teče i bude bistra za pecaroše!

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here