Vijesti Kultura i obrazovanje “Nova škola za novo doba”: Dvoje derventskih prosvjetara među stručnjacima koji će...

“Nova škola za novo doba”: Dvoje derventskih prosvjetara među stručnjacima koji će raditi na reformi obrazovanja

0

U narednom periodu u Republici Srpskoj predstoji reforma predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja koja se provodi pod nazivom “Nova škola za novo doba”.

Do sada su formirane ekspertske komisije koje će raditi na jednom od ključnih zadataka ovog društva, a ambiciozni plan podrazumijeva inoviranje nastavnih planova i programa, stvaranje udžbenika sa digitalizovanim sadržajima, izmijenjen pristup saznavanja i koncepciju učenja, stimulativno okruženje, osposobljavanje kadra, unapređenje odnosa škole i porodice i druge mjere, poručila je ministar prosvjete u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić.

Među šest odabranih članova komisije koji će raditi na reformi predškolskog obrazovanja, zajedno sa univerzitetskim profesorima i ekspertima za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, jeste i direktor JPU “Trol” Gordana Simić.

Radi se o profesoru razredne nastave, vaspitaču i magistru predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji je od 2009. do 2012. radila kao vaspitač u vrtiću “Trol”, a potom i kao koordinator ove ustanove za vaspitno-obrazovni rad. 2016. godine postaje pomoćnik direktora, a od 2018. obavlja funkciju direktora JPU “Trol” Derventa.

Svoj doprinos razvoju kvaliteta predškolskog obrazovanja potvrdila je i kroz brojne projekte na lokalnom i republičkom nivou, među kojima se istče “Homosapiens”, za koji 2016. godine dobija nagradu UNICEF-a za “Najkreativnijijeg pojedinca u radu sa predškolskom djecom”. Pokretač je specijalizovanog razvojnog programa “Mala škola slikanja”, autor je priručnika za roditelje i vaspitače “Moj vrtić i ja”, te društvene igre “Igralica Pitalica” namijenjene djeci tipičnog razvoja, uz koju je izradila i pripadajući set didaktičkih sredstava za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju govora, koncentracije i pažnje.

Simićka ističe i da predškolsko obrazovanje unazad 10-ak dobija sve više na značaju, kao prvi i jedan od najvažnijih koraka u obrazovanju, te da tendencije ka unapređenju kvalitete vaspitanja i obrazovanja postoje u kontinuitetu. Od ideje resorne ministrice Natalije Trivić o reformi obrazovanja ipak očekuje mnogo.

Zahvalna sam na činjenici da sam prepoznata kao neko ko može da poboljša kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja na nivou Republike jer sam neko ko kroz svoj rad teži isključivo ka boljim uslovima u vaspitanju i obrazovanju sve naše djece. Naše predškolsko vaspitanje je iz godine u godinu na sve višem nivou i, iako još nije doživjelo svoju potpunu ekspanziju, znam da će uskoro dosegnuti visok nivo kvaliteta. Zašto tako mislim? Zbog toga što su vaspitači “prerasli” stav da smo samo “dadilje” ili da smo “čuvališta” djece. Djeca u okviru predškolskih programa, osim fizičkog zbrinjavanja, dobijaju visoke i kvalitetne kompetencije koje su im bitne pri polasku u školu, a to je svakako dokazao i Pripremni program u godini pred školu o kojem roditelji itekako mogu posvjedočiti, kaže direktorica derventskog javnog vrtića.

Iako joj je imenovanjem ukazano povjerenje, što je istovremeno čast i zadovoljstvo, smatra da je na taj način dobila i obavezu, prvenstveno prema sebi i kolegama, da se istinski založi za unapređenje kvaliteta predškolskog vaspitanja.

Jedan od mojih ciljeva biće i da predškolsko obrazovanje u jednom trenutku postane obavezno za svu djecu ili da bar jedna godina pred polazak u školu. To se posebno odnosi na ipak brojnu djecu u ruralnim područijima kojima nisu dostupne predškolske ustanove. Smatram da svako dijete i svaki roditelj mora imati priliku da borave u predškolskim programima i veoma je važno da stvorimo iste uslove za svu djecu i za sve roditelje. Prioritet pri prijemu djece u predškolsku ustanovu imaju roditelji koji su zaposleni, pa su samim tim djeca nezaposlenih roditelja na neki način diskriminisana. Upravo to nam ukazuje da se i tim pitanjem moramo baviti, pa makar nam rješenja stigla i naknadno, u nekoj bližoj budućnosti. Jedan od prioriteta jeste status vaspitača. Na samom početku sam rekla da se status današnjeg vaspitača u društvu promijenio u odnosu na prijašnji period, ali svakako je važno da se vaspitači profesionalno osnaže, da steknu dodatne vještine i kompetencije, pogotovo mlade kolege, kako bi mogli pratiti svjeteske trendove po pitanju predškolskog sistema učenja, ističe Simićka prioritete u svom djelovanju.

Vjeruje da svaki pojedinac treba dati svoj maksimum u svojoj struci ako želi da dođe od određenog napretka.

Danas do izražaja sve više dolaze kritičari naspram praktičara i radoholičara zbog čega je moja želja da pokažem da se radom i zalaganjem može doći do boljih rješenja. Važno je i da naš pokušaj, ako ništa drugo, stvori osnove koje će neko drugi nadograditi u budućnosti. Vjerujem u ono sto radim i to je ono sto mi daje satisfakciju za dalji rad, zaključuje Simićka.

U Komisiji za reformu obrazovanja, tačnije u timu za unaprjeđenje inkluzivnog obrazovanja u Republici Srpskoj, imenovan je i direktor Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“. Vladan Popović.

Popović je zvanje diplomiranog defektologa – tifologa stekao je na Univerzitetu u Beogradu, od 2001. do 2010. godine bio je zaposlen kao nastavnik, a od tada do danas se nalazi na poziciji rukovodioca.

Pored toga, član je Komisije za razvoj i unaprjeđenje Nastavnih planova i programa pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i Prvostepene stručne komisije za utvrđivanje sposobnosti lica u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite i utvrđivanje funkcionalnog stanja korisnika pri Centru za socijalni rad Derventa. Takođe, obavljao je funkciju člana Drugostepene komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Učesnik je SPIS programa u organizaciji UNICEF-a i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, te član Upravnog odbora Saveza defektologa RS. Objavio je nekoliko radova u stručnim publikacijama, te održao nekoliko predavanja i radionica iz oblasti obrazovanja i rehabilitacije lica sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju.

Na konkurs se prijavio jer smatra da svojim dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti može pomoći u kreiranju dobrih rješenja koja će dovesti do uspješnijeg školovanja djece sa smetnjama u razvoju, kako u redovnim tako i u specijalnim školama.

Zalagaću se za veći broj defektologa kao stručnih saradnika u redovnim osnovnim školama, kao i da se poboljša saradnja roditelja i nastavnog osoblja u specijalnim i redovnim školama. Takođe, specijalne škole treba da formiraju resursne centre koji će biti podrška redovnim školama, a postojeća specijalna odjeljenja u redovnim školama takođe treba da budu reformisana. Potrebno je kreirati jasan sistem aktivnosti koji će regulisati otkrivanje, evidenciju i praćenje rada sa djecom sa smetnjama u razvoju u redovnim školama, naglašava Popović, dodajući da će se zalagati i za dostupnost obaveznih individualnih i grupnih vannastavnih aktivnosti svim učenicima u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here