Vijesti Društvo Novim pravilnikom Ministarstva podsticaji za veći broj poljoprivrednika

Novim pravilnikom Ministarstva podsticaji za veći broj poljoprivrednika

0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je donijelo Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela koji donosi nekoliko novina u korist poljoprivrednika.

U odnosu na prethodne godine su umanjene minimalne površine za ostvarivanje regresa po jedinici sjetvene površine za pšenicu, koja sada iznosi 1 hektar. Zatjev za ostvarivanje ovog vida podsticaja se podnosi do 31.03.2023. godine.

Povećana su Podsticajna sredstva za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi na iznos od 0,75 KM/l, a odobravaju se za obradive poljoprivredne površine za koje je upisan način korišćenja poljoprivrednog zemljišta u RPG u 2023. godini.

Uvedena je premija po grlu za muzno grlo – kravu – kojeg mogu ostvariti korisnici podsticaja koji imaju najmanje tri muzna grla upisana u RPG, koji su u sistemu otkupa mlijeka ili koji prerađuju mlijeko na poljoprivrednom gazdinstvu, a premija iznosi do 200KM po grlu.

Umanjen je potreban broj krmača i suprasnih nazimica za ostvarivanje premije za uzgoj njihov uzgoj na 10, a premija iznosi od 250KM po grlu.

Takođe, umanjen je potreban broj kvalitetno-priplodnih ovaca i koza za ostvarivanje premije za uzgoj njihov uzgoj. Sada je najmanje 50 ovaca, odnosno 30 ovaca plemenitih rasa ili deset koza. Premija iznosi do 20KM po grlu za ovce odnosno do 40KM po grlu za koze.

Ministarstvo pomaže svako novorođeno dijete u poljoprivrednom gazdinstvu u seoskim područjima sa 1000KM.

Zahtjeve za podsticaje Korisnici podsticaja podnose putem pošte na adresu Ministarstva. Svu pomoć i podršku pri popunjavanju istih poljoprivrednici mogu dobiti u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti Grada Derventa, napominju iz ovog Odjeljenja.

Pravilnik možete pogledati OVDJE.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here