Vijesti Društvo Novom odlukom Republičkog štaba ublažene pojedine epidemiološke mjere

Novom odlukom Republičkog štaba ublažene pojedine epidemiološke mjere

0

Republički štab za vanredne situacije na 68. sjednici donio je novi Zaključak donio Zaključak o sprovođenju mjera protiv virusa korona kojim su neke dosadašnje mjere ublažene.

Kao i do sada, do 05. marta zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica, bilo da se radi o svadbama, krštenjima, rođendanima, proslavama i drugim porodičnim skupovima slične prirode.

Građani su i dalje obavezni da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku, da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

Od obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Zaštitne maske na otvorenom površinama od sada se samo preporučuju građanima ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede maske građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, pridržavaju se uputstava JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Od 01. marta dozvoljena je organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Do 05. marta ograničava se radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22:00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i slično), svim priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr), dok u periodu od 22 do 6 časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 05. marta dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad tako da ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here