Vijesti Privreda Bolji uslovi i infrastruktura privlače strane i investitore iz rasijanja: Simić učesnik...

Bolji uslovi i infrastruktura privlače strane i investitore iz rasijanja: Simić učesnik panela drugog Foruma dijaspore

0

Načelnik opštine Milorad Simić prisustvovao je drugom Forumu dijaspore održanom prošle sedmice u Banjaluci i tom prilikom učestvovao na panelu o značaju dijaspore za održivi ekonomski razvoj i porast zaposlenosti u Srpskoj.

Uvodničar panela Goran Račić, predsjednik Regionalne komore Banjaluka, izrazio je zadovoljstvo radom lokalne uprave i načelnika Simića i Derventu naveo kao primjer veoma perspektivne lokalne zajednice za investiranje.

O svojim iskustvima u radu na području opštine i daljim perspektivama i ulaganjima govorio je i austrijski investitor Markus Štraser Štokl, vlasnik „Mreže Netvork“, firme koja više od 10 godina uspješno posluje na području opštine i zapošljava oko četiri stotine radnika.

Štokl je izrazio svoje zadovoljstvo dobrom saradnjom sa lokalnom upravom, iznio svoja pozitivna iskustva u poslovanju i najavio proširenje svojih proizvodnih kapaciteta u Derventi iduće godine.

Štokl i načelnik Simić su se sastali i sa premijerom Viškovićem i sa njim razgovarali o mogućnostima poboljšanja uslova za rad stranih investitora, otklanjaju prepreka na koje nailaze strani investitori u Republici Srpskoj, a koje se najčešće odnose na carinske propise, kao i o potrebi za proširenjem i modernizacijom drumskog saobraćaja na području opštine, odnosno potrebi izgradnje brze ceste do Broda i do budućeg priključka na autoput „9. januar“.

Forum je ove godine okupio 200 učesnika iz više od 30 zemalja koji su diskutovali o temama od interesa za Srpsku i njenu dijasporu.

Tokom dvodnevnog trajanja Foruma održano je više panela o očuvanju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore, poput onih pod nazivom „Uloga institucija Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u očuvanju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u inostranstvu“, o „Značaju dijaspore za održivi ekonomski razvoj i porast zaposlenosti u Srpskoj”, te “Dijaspora za 21. vijek: Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosilaca razvoja i promocije Srpske i Srba u svijetu“.

Na svim panelima su govorili najviši zvaničnici Srpske, predstavnici Srba u zajedničkim institucijama BiH, zvaničnici Srbije, uspješni srpski privrednici iz zemlje i inostranstva, crkveni velikodostojnici, predstavnici srpske dijaspore, nevladinih organizacija i drugi.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji je na skupu predstavio strategiju za saradnju sa dijasporom, rekao je da će osnovni pravci ove strategije biti saradnja republičkih i lokalnih institucija Srpske sa rasijanjem, međusobna ekonomska i saradnja u oblasti informacionih tehnologija, sporta i kulture, te na planu očuvanja nacionalnog identiteta. S tim u vezi je početkom ove godine Vlada uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru ovog ministarstva.

Forum je pokrenut prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, sa ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredn, kulturne, naučne i svih drugih vidova saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here