Reportaže O starom drešu

O starom drešu

0

Vršalice su već odavno nestale sa naših prostora i rijetke su na mobama vršidbe pšenice. Njih su zamijenili u žetvi na žitnim poljima savremeni kombajni. Ipak, kao starina dreš nije još potpuno odbačen i neupotrebljiv. Dok pšenicu obrađuju kombajni, dotle za djetelinu i lucerku nema kombajna.

O starom dresu (1)

Ova sušna godina je pogodovala cvjetanju, a posebno djetelina i lucerka nije polegla i dobro su rodile. Sjeme na tržištu ovih krmnih biljaka ima dobru cijenu, pa su mještani na tromeđi sela, Drijena, Gornjih Cerana i Gornjeg Detlaka to iskoristili i na drešu ovršili lucerku radi sjemena.

Mještani kažu, da je sve prošlo u redu uz male probleme na drešu, koji nije dobro redio sjeme. Nakon popravke uz pivo posao je nastvaljan, a i vremena je za ovaj posao bilo dovoljno.

Trud se isplatio, jer je sjeme lucerke bilo jedro i veoma kvalitetno, a dreš je još jednom pokazao da nije za odbacivanje i da će na našim njivama još dugo biti potreban.

O starom dresu (2)

Vlasnik dreša, Lazarević Pero kaže da će dreš održavati dok god bude mogao, jer uvijek ovako ima vanrednih poslova, koji se ne mogu uraditi na drugi način.

Gledajući na sve, dreš bi trebalo staviti pod zaštitu, a njegovo održavanje u ispravnom stanju stimulisati, kako bi služio što duže na ovako vanrednim mobama i vršidbama, pa barem samo za lucerku i djetelinu.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here