Vijesti Politika O svemu po malo: Na Aktuelnom času o vodovodima, psima lutalicama, javnoj...

O svemu po malo: Na Aktuelnom času o vodovodima, psima lutalicama, javnoj rasvjeti…

7

img_5123

Aktuelni čas 3. sjednice Skupštine opštine Derventa donio je nekoliko odborničkih pitanja.

Marinko Nikolaš je ponovo zatražio informaciju o realizaciji vodovoda u Bišnji, za koji je rekao da su u budžetu bila planirana sredstva, te da je postojao i  predračun u iznosu od 4.500 KM, da se dovede vodovod od Tominčića do Nade Zubak, te je upitao iz kojih razloga to nije realizovano?

Drago Nagradić je postavio pitanje vezano za MZ Derventa 1, odnosno pitanje  rješavanja problema ove mjesne zajednice vezano za trotoar u (lici 1. maja i kanalizaciju na području Žirovine, gdje se kanalizacija sliva čitavom dužinom potoka, od Spomenika Čardak do GP Rad. Postavio je pitanje da li će rješavanje ovog problema ući u Kapitalni budžet za 2017. godinu?

Mirko Petrić je postavio pitanje o odgovornosti za izvršenje sanacija na dijelu puta Derventa-Osinja, na dionici gdje je rađen vodovod Leksija i kada će ona biti izvršena.

Goran Jevtić je odgovorio na pitanje vezano za izgradnju vodovoda Leksija i rekao da nadzorni organ za ove radove nije iz opštine Derventa i da će se provjeriti šta je uzrok tog oštećenja. Ukoliko su oštećenja puta nastala izvođenjem radova na vodovodu, logično je da će izvođač radova snositi troškove, a ne opština.

U odgovoru Nikolaš Marinku, vezano za stavku u Budžetu za pomenuti vodovod u Bišnji, rekao je da te stavke nema u Budžetu, niti je spomenuti predračun dostavljen Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove od kada je on vršilac dužnosti Odjeljenja, te da o o tome nisu upoznati ni njegovi saradnici.

Vlado Kovačević je uputio je apel nadležnom odjeljenju da se u zimskom periodu, zbog bezbjednosti učenika, ranije uključuje ulična rasvjeta kod srednjoškolskog centra, pošto je već u 17 časova mrak, a ima i mnogo pasa lutalica na tom području.

Goran Jevtić je rekao da menadžment načelnika opštine vodi računa o racionalizaciji potrošnje sredstava, tako da su ugrađeni tajmeri za uključivanje javne rasvjete. Međutim, rekao je da se ne može uključivanje rasvjete pomjeriti za jedan dio, jer bi se i ostala rasvjeta uključivala ranije, što bi izazvalo nepotrebne troškove. Provjeriće kakve su tehničke mogućnosti da se javna rasvjeta uskladi sa potrebama.

Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić je odgovorio na pitanje odbornika Nagradića i na iznesene zahtjeve iz te mjesne zajednice na javnim raspravama, i rekao da su pomenuti projekti većeg značaja i da će biti predmet rasprave prilikom rasprave o nacrtu Kapitalnog budžeta.

Ilija Ravlić je postavio pitanje da li je vodovod na Plehanu završen i da li je u funkciji?

Načelnik opštine je u svom  odgovoru rekao da je problem pasa lutalica, koji je odbornik Kovačević napomenuo, već riješen zaključivanjem ugovora sa Veterinarskom stanicom iz Prnjavora i zbrinjavanje jednog psa košta 130 KM, bez PDV-a. Problem je što se psi dovoze iz drugih dijelova i puštaju u gradu, tako da  to postaje stalan problem.

Što se tiče pitanja vezanog za vodovod Plehan, rekao je da je taj vodovod završen, te da je finansiran od strane opštine Derventa i Vlade Republike Hrvatske. Naveo je kako prvih dvadesetak korisnika neće platiti nikakvo učešće, jer je to platila Vlada RH. Međutim, svi ostali korisnici, koji se kasnije budu priključivali, plaćaće redovan priključak, o čemu je postignut dogovor sa Komunalcem i udruženjima povratnika. Dogovoreno je i da jedan ogranak tog vodovoda ide za Veliku.

Što se tiče rješavanja pitanja dijela vodovoda u Bišnji, rekao je da se u tom slučaju  ne radi o pisanom ugovoru, ali se nada da će u narednom periodu biti još sredstava za povratnike, kao i sredstava u Budžetu opštine, za rješavanje problematike povratnika.

U odgovoru na pitanje vezano za oštećenje puta prema Osinji, zbog izgradnje vodovoda Leksija, načelnik opštine je rekao da opština angažuje nadzorni organ, koji će utvrditi  razlog oštećenja puta, od čega će zavisiti i ko će izvršiti sanaciju. U Planu kapitalnih ulaganja za slijedeću godinu biće dio sredstava predviđen za rekonstrukciju puteva starijih od 30 godina, među kojima su putevi prema Osinji, Crnči, Kalenderovcima i drugim mjestima.

Derventa Cafe

 

7 KOMENTARI

 1. Javna je tajna da radnici veterinarske stanice iz Prnjavora, ponovo, puštaju već uhvaćene pse lutalice, kao i što je javna tajna da se, svaki puta kada se lutalice love, uhvati samo 10-tak pasa (a moglo bi se uhvatiri dva puta više, jer ih toliko ima). Zašto to i tako? To treba pitati Načelnika!?
  Takodje je poznato da i nesavjesni gradjani iz seoskih područja dovoze pse i mačke i iste ostavljaju u gradu. Kako to spriječiti? Praćenjem i sankicionisanjem takvih lica. Naravno da ovo ne može sama inspekcija na način kako je ova oblast (ne)uređena. Najlakše je staviti prst u uho i kazati: obratite se inspekciji. (Nije samo inspekcija odgovorna za SVE. Najodgovornija je vlast koja treba da stvori pretpostavke za rješavanje postojećeg problema!!!

   • Re. gradjanin,
    A ko to da uradi?. Treba organizovati veterinarsko-higijeničarsku službu i dodijeliti jo taj zadatak. Ko to da uradi? Opština!!!. Sve je ZAKON definisao, ali…ima prečih poslova, koji glasove donose…

 2. Za Vodovod u Bisnji do Nade Zubak nije istina….nastaju samo odlaganja
  Gospodin Slaven Gojkovic iz Komunalca je dobijo pismeno ugovor koji je
  trebao dati gospodin Jozo Barisic(koji nije u funkciji vise) predati nacelniku
  Opstine..?
  Mi zelimo samo normalne uslove za zivot i nista vise!

 3. Kovačević se obrušio na pse lutalice jer je u talu sa veterinarskom stanicom u Prnjavoru. Zato mu je stalo da se, tobože, taj problem riješi. Pitajte ga koliko je para do sad dobio po tom pitanju. A, svakako, sankcionisati i neodgovorne vlasnike.

 4. Javna je tajna da službenici prnjavorske veterinarske stanice, a koje predvodi Bojan Veselica, uhvaćene pse lutalice iz jedne opštine samo istovare u drugu. Desilo se da su ljudi iz Čelinca i Broda prepoznali pse u Derventi i Prnjavoru. Velike su tu pare u igri. Zna se i ko stoji iza veterinarske u Prnjavoru.

 5. Pseći lanac pljačke
  Samo slijepcima i onima koji to zbog interesa neće da vide, jasno je da je riječ o velikom biznisu, sa narodne grbače. Najveći profit kada je riječ o psima ima veterinarska stanica u Prnjavoru, čiji su se radnici isključivo opredjelili na vrlo unosni lov na pse. Ostale aktivnosti su im gotovo zamrle, osim u vreme svinjokolja radi analize uzoraka mesa. Problem je što oni saučesnike u isisavanju para iz budžeta imaju u svih šest opština sa kojima su potpisali sporazum. Lično sam nedavno prisustvovao sceni kada je djevojka iz Čelinca pronašla svog straforda kod katoličke crkve u Derventi, a to joj je dojavio Dervenćanin koji je svog lovačkog psa pronašao u Modriči, a njegov prijatelj ranije terijera u Brodu. Prnjavorčani se žale da im u poslednje vrijeme psi najviše završavaju u Stanarima! Ovaj miks, hvatanje i razvoženje pasa vrši se u režiji i kombijem Veterinarske stanice Prnjavor. U Prnjavoru i ne kriju otvoreno ruganje na sam pomen “zbrinjavanje pasa”, pošto ih njihovi veterinari-šintori (uz pomoć onog specijaliste Bokija koji je, nakon temeljite obuke, posao popravki i prodaje računara podredio ovom daleko unosnijem) iz kombija puštaju na ulicu uglavnom u drugom gradu, odmah pošto po samo jednom psu u džep stave fantastičnih 130 KM, kako reče načelnik Simić bez PDV. S obzirom da u svemu ovome konce vuče i “pseća mafija” krajnje je vrijeme da se uključe i istražni organi. Prvenstveno da se utvrdi ko sve švercuje psima, za šta se oni koriste i zloupotrebljavaju iza paravana njihovog navodnog “zbrinjavanja”… I, naravno, da se napokon stane u kraj nemilosrdnoj pljački našeg derventskog kao i ostalih opštinskih budžeta.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here