Vijesti Kultura i obrazovanje O Vinčanskom pismu i drugim “prećutanim” temama istorije: Promovisano izdavaštvo kuće “Pešić...

O Vinčanskom pismu i drugim “prećutanim” temama istorije: Promovisano izdavaštvo kuće “Pešić i sinovi”

0

U ponedjeljak je u Centru za kulturu održana promocija projekta Vesne Pešić pod nazivom „U misiji samosvesti, a ne samoljublja“ u okviru koje je predstavljen dio retrospektive dvadesetčetvorogodišnjeg rada izdavačke kuće „Pešić i sinovi“.

Radi se o izgavačkoj kući koja se, prije svega, bavi “prećutanom istorijom”, onim što je malo poznato, zaboravljeno ili zabranjeno, pojasnila je vođa projekta Vesna Pešić.

Brojne takve pojedinosti iz naše prošlosti se i dalje uče u školama i studiraju na fakultetima zbog toga što zvanična nauka nema dovoljno sluha prema novim dostignućima, koja su u svijetu već prihvaćena. Smatramo da je svijest o našoj prošlosti i identitetu ključna stvar koju svako od nas treba da zna, i to istinitu, a ne falsifikovanu, naglasila je Pešić.

Ključni dio izlaganja zauzelo je Vinčansko pismo, prema autorima projekta “najstarijem pismu koje civilizacija poznaje, starijem i od sumerskog”, koje je nastalo na području Srbije, Bosne, Makedonije, Kosova, Mađarske i Bugarske, gdje se u doba neolita razvijala Vinčanska kultura.

Tadašnji ljudi su ostavljali posebne znakove koji su identifikovani kao znaci pisma, a njihovu sistematizaciju uradio je paleolingvista Radivoje Pešić. Svoje rezultate 1985. godine objavio je u svjetskim naučnim časopisima, a danas se ono izučava na “UCLA” univerzitetu, kaže Pešić.

Na promociji je bilo govora i o dolasku Slovena na Balkan, za koje ovi autori smatraju da su zapravo starosjedioci, o prethrišćanskoj religioznosti Starih Slovena, kao i o temama iz novije istorije.

Inače, izdavačka kuća “Pešić i sinovi” osnovana je 1995. godine sa osnovnom idejom pokretanja jedinstvene biblioteke pod nazivom “Tragom Slovena”, te prikazivanje starih i novih istorijskih izvora i građe uz multidisciplinarni pristup.

Derventa Cafe

 

 

 

 

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here