Vijesti Društvo Običaj – Doba svinjokolja

Običaj – Doba svinjokolja

0

U toku novembra odvijaju se lijepi i korisni običaji, u narodu poznatije kao svinjokolj. Svako domaćinstvo hrani po nekoliko svinja za zimnicu. Kad dođu hladniji dani, svinje se kolju i od mesa prave razni specijaliteti. Ovaj običaj, još uvijek se zadržao. Kao što je bilo nekad, i sad se na mobi oko radova na svinjokolju, okupljaju prijatelji i rodbina. Tad svi, jedni drugim pomažu u topljenju čvaraka, pripremanju kobasica, krvavica i drugih specijalteta od svinjskog mesa.

Obicaj, doba svinjokolja

Veći dio posla obavljaju vještiji ljudi, a ponegdje, profesionalni mesari, ali i ostali imaju mnogo posla. Gosti, koji navrate, popiju rakijicu ili neko drugo piće, zameze pečenja sa roštilja.

Djeca vole da učestvuju u ovim radovima, pa se i ona okupe, gledaju i pomalo uče, kako se to radi.

Naveče, domaćica priprema bogatu večeru, gdje se probaju svi proizvodi napravljeni od mesa u toku dana.

Meso i kobasice, nakon toga se pripremaju za sušenje u sušari – pušnici.

Savko Pećić Pesa

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here