Vijesti Društvo Obilježen Dan oslobođenja Dervente

Obilježen Dan oslobođenja Dervente

0

Polaganjem vijenaca ispred spomenika NOR-a danas je obilježena 65. godišnjica oslobođenja opštine Dervente u Drugom svjetskom ratu.

Obiljezen Dan oslobo djenja Dervente

Predsjednik OO SUBNOR-a Derventa Nusret Dizdarević podsjetio je sve prisutne da je Derventa izgubila oko 1350 stanovnika, a kao borci NOR-a poginula su 242 muškarca i 16 žena.

– Borci NOR-a traže od lokalne vlasti da se 19. april proglasi kao Dan opštine, jer su to već učinile susjedne opštine Doboj, Šamac, Brod. Posebne zasluge za oslobođenje Dervente imale su jedinice 23. i 53. divizija JA , zatim 14. brigada u kojoj je jedan od rukovodilaca bio Ljubo Radić zvani “Gedžo”.

Najviše našeg civilnog stanovništava je umoreno i ubijeno u zloglasnim logorima Jasenovac, Gospić, Gradiška- rekao je Dizdarević.

N.S. – Posavske novosti

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here