Vijesti Društvo Obilježen Dan oslobođenja Dervente – FOTO

Obilježen Dan oslobođenja Dervente – FOTO

0

Na današnji dan prije 28 godina Vojska Republike Srpske ušla je u administrativni centar naše opštine i tako prekinula torturu kojoj su bili podvrgnuti preostali Srbi od strane muslimansko-hrvatskih snaga.

Od tog trenutka u Derventu se počeo vraćati život i uspostavljati institucije, naglasio je Čedo Vujičić, predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije.

Ovo područje bilo je okupirano, bili su aktuelni logori, zarobljavanja, mučenja, protjerivanja i druge vrste torture. Operacije za oslobođenje Dervente trajale su desetak dana, a bilo je mnogo poginulih, među kojima i pukovnik Trivun Trive Vujić, komandant 327. brigade, kazao je Vujičić.

On je podsjetio da je 608 vojnika iz Dervente poginulo tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, a da su u završnim borbama za oslobođenje Dervente učestvovale, pored 327. brigade, i Osinjska brigada, jedinica “Vukovi sa Vučijaka” i jedinice iz drugih opština.

Komandant čete 327. mtbr Miroslav Simić rekao je da je oslobođenje Dervente, iz gubitke, na kraju ipak izvojevano.

Moja četa je bila na pravcu glavnine udarnih snaga, bilo je teško, ali smo svoj cilj na kraju ispunili. Mi smo samo željeli da se vratimo svojim kućama, niko nije mislio na svoj život, i kada smo to ostvarili ništa nije moglo sa tim da se mjeri, opisao je Simić.

Na današnji dan prije 28 godina u Derventu se vratila i sloboda, poručio je načelnik opštine Derventa Milorad Simić, čestitavši Dan oslobođenja Dervente u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Agonija je trajala od aprila do 4. juna 1992. godine, kada su jedince srpske vojske ušle na ovaj prostor, sjedište administrativnog centra. Imali smo zadatak da dođemo do što normalnijeg života i da svi koji žive u Derventi, bili Srbi, Hrvati ili Bošnjaci imaju jednak položaj. Derventa se dobro obnavlja došli smo u solidan vrh Republike Srpske po mnogo parametara, ali najznačajnija tekovina jesu tolerancija i radna mjesta, naglasio je Simić.

Na Centralnom spomen-obilježju pripadnicima VRS ovom prilikom služen je parastos, a vijence su, pored načelnika opštine Milorada Simića potpredsjednika SO Derventa Slavena Gojkovića, i organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te opštinskog SUBNOR-a, Policijske stanice i delegacije političkih partija.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here