Vijesti Društvo Obilježena krsna slava i Dan opštine

Obilježena krsna slava i Dan opštine

0

Najviše opštinsko priznanje Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom danas je na Svečanoj sjednici Skupštine opštine Derventa uručeno privredniku, humanitarcu i političaru Radovanu Pazureviću.

24d767ce6c156eb07b1fc26c266211f5_L

Priznanje je uručio predsjednik Skupštine opštine Derventa Slavko Tomaš u okviru obilježavanja 28. avgusta – Velike Gospojine, krsne slave i Dana ove lokalne zajednice. Pazurević je zahvalio za visoko opštinsko priznanje, za koje je rekao da predstavlja podstrek i obavezu da u narednom vremenu čini još više za razvoj lokalne zajednice.

“Sve što radim činim da nam svima bude bolje, ali i da imam zadovoljstvo u radu. Zahvalnost predlagačima i grupi odbornika koji su podržali dodjelu. Ovo je i dodatna obaveza za buduće vrijeme”, rekao je Pazurević, koji je vlasnik preduzeća “Sanino”, koje zapošljava 900 radnika.

Načelnik opštine Milorad Simić naglasio je da je učinjeno mnogo toga na rješavanju problema stanovnika, za opšte dobro svih, i da u svakom pogledu treba težiti da bude još bolje.

“Učinili smo mnogo koraka u uređenju grada, odnosno rekonstrukciji pojedinih dijelova i taj posao ćemo nastaviti”, najavio je Simić. On je naveo da ovogodišnji kapitalni budžet iznosi 1,5 miliona KM, budžet za 2015. godinu 11,5 miliona KM, te da je, zaključno sa jučerašnjim danom, ostvarenje 109 odsto.

“Važimo za sredinu koja ima najstabilniji budžet i sa 4,8 odsto zaduženosti”, rekao je Simić, koji je najavio nove projekte na izgradnji putne i ostale infrastrukture na seoskom i gradskom području.

Proslavi Dana i krsne slave opštine Derventa prisustvovala je delegacija bratskog italijanskog grada Pinerola, predvođena gradonačelnikom Eugeniom Butierom.Na svečanoj sjednici verifikovana je desetogodišnjica bratimljenja opštine Derventa i Pinerola. Predsjednik Humanitarne grupe “Arkobaleno” Silvano Fera, koji je i počasni građanin Dervente, rekao je da u ovu lokalnu zajednicu dolazi već 18 godina.

“Za mene je dobijanje titule počasni građanin jedan od najznačajnih događaja u životu. Moj prvi dolazak bio je prije 18 godina, u vrijeme kada mnogi nisu to željeli da učine i nisu imali hrabrosti da pričaju o onom što se događalo”, rekao je Fera.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve osveštali su slavsko žito, nakon čega je prelomljen slavski kolač, te je priređen slavski ručak. Veliki broj stanovnika Dervente prošao je u svečanoj litiji ulicama grada, povodom Dana i krsne slave opštine – Velike Gospojine. Prethodno je u Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice služena Sveta liturgija, a zatim kod Centralnog spomen-obilježja i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Vijence su na spomenik položili predstavnici lokalne vlasti, opštinske Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Policijske stanice, političkih partija, te delegacija bratske italijanske opštine Pinerolo.

Proslavi Dana i krsne slave opštine prisustvovali su i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović, poslanici u Narodnoj skupštini Vesna Jungić, Nade Planinčević i Igor Žunuć, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Milan Đukić, načelnici susjednih opština i brojne druge delegacije iz javnog, privrednog i političkog života.

Na adresu ove lokalne zajednice stigli su brojne čestitke-telegrami, iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Republike Srpske Željke Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, ministara u Vladi Republike Srpske, iz Eparhije-zvorničko tuzlanske i drugih institucija, ustanova i organizacija.

Velika Gospojina je i krsna slava Crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Derventi.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here