Vijesti Privreda Bespovratna sredstva za izvoznike

Bespovratna sredstva za izvoznike

0

Početkom mjeseca objavljen je Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora sa ciljem poboljšanja konkurentnost izvozno-orijentisanih sektora u Bosni i Hercegovini.

Osigurano je 3 miliona evra bespovratnih sredstava dostupnih za izvozna partnerstva projekata kojima se podstiču inovacije (sposobnost dodavanja vrijednosti proizvodima/uslugama putem novih pristupa), saradnja (zajednički napori sektorskih aktera unutar poslovnih mreža, klastera, i sl.), digitalizacija (korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija) i poslovno okruženje (dostupnost usluga za razvoj poslovanja koje se bave prethodno navedenim temama – inovacije, saradnja, digitalizacija).

Inovacija zahtijeva kontinuirano ulaganje u tehnologiju, upravljačke pristupe i vještine zaposlenih. Mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) koja međusobno razmjenjuju znanje i – gdje je to moguće – investiraju zajedno, moći će smanjiti troškove inovacija i ubrzati njihov razvoj kroz zajedničke investicije npr. u centre za obuku, laboratorije za testiranje standarda kvalitete, i slično. Stoga, ovaj poziv podržava partnerstva umjesto pojedinačnih podnosilaca zahtjeva. Krajnji korisnici bit će MMSP i poduzetnici. Rezultati provedenih projekata će se mjeriti sa povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza kod podržanih MMSP-a, novim uslugama poslovnog razvoja te njihovom upotrebom od strane krajnjih korisnika, kao i uklonjenim preprekama za inovacije i rast, stoji u javnom pozivu.

Projektne ideje moraju se odnositi na metaloprerađivačku i mašinsku industriju, drvopreradu ili informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT). Podnosioci prijava (vodeći i ko-aplikanti) moraju biti registrovani kao pravna lica u BiH (prije 01.01.2016.godine).

Sve kvalifikovane strane su pozvane da podnesu svoje prijave najkasnije do petka, 30.08.2019. godine do 16:00Prijedlozi projekata u vezi sa ovim pozivom će se dostaviti u skladu sa Smjernicama za aplikante, koje se mogu preuzeti sa sljedećeg aplikacionog portalaeu4business.ba.

EU4Business jača kapacitet BiH za ekonomski rast i zapošljavanje razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima.

Za ovu svrhu namijenjeno je ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura). Projekat zajedno provode  GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Informativne sesije o projektu će se održati u skladu sa slijedećim planom:

  • Zenica, Hotel Zenica, 09.07.2019. godine, u 11:00
  • Doboj, Hotel Park, 11.07.2019. godine, u 11:00
  • Brčko distrikt BiH, Hotel Jelena, 12.07.2019. godine, u 11:00
  • Prijedor, Hotel Prijedor, 16.07.2019. godine, u 11:00
  • Široki Brijeg, Hotel Park, 19.07.2019. godine, u 11:00

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here