Vijesti Društvo Objavljena knjiga “Kvalitet predškolskog kurikuluma i cjelovit razvoj djeteta” Gordane Simić

Objavljena knjiga “Kvalitet predškolskog kurikuluma i cjelovit razvoj djeteta” Gordane Simić

5

Ovih dana iz štampe je izašla knjiga “Kvalitet predškolskog kurikuluma i cjelovit razvoj djeteta”, inače prvo stručno autorsko djelo direktorice derventskog vrtića „Trol“ Gordane Simić.

Radi se o rezultatima jednogodišnjeg istraživanja kvaliteta predškolskog obrazovnog programa čiji je cilj bio utvrđivanje povezanosti indikatora kvaliteta predškolskog kurikuluma, odnosno strukture zaposlenih, njihovih kvalifikacija, godina staža, sposobnosti vaspitača, broja djece u grupama, opremljenosti ustanova, funkcionisanje menadžmenta ustanova i sličnih faktora i njihovih uticaja na cjelovit razvoj djeteta.

Knjiga je prije svega stručna literatura koja će koristiti studentima pedagoških nauka kao dodatna literatura ali isto tako svoju primjenjenost će naći i među svršenim vaspitačima i ostalim prosvjetnim radnicima. Knjiga je nastala na osnovu mog magistarskog rada na Filozofskom fakultetu odsjeka za predskolsko vaspitanje i obrazovanje. Dugo sam radila magistarsku tezu jer sam željela da taj rad bude zaista osvrt na kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Sprovela sam istraživanje na fantastičnom uzorku od 270 kolega od tada ukupno 580 vaspitača u Republici Srpskoj, a analizom podataka došla sam do pokazatelja kvaliteta predškolskog obrazovanja, potom razrađenih u nekoliko segmenata, naglašava Simićka.

Recenzenti knjige, koju je objavio JU “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” a.d. Istočno Novo Sarajevo, su doc. dr Nataša Cvijanović i prof. dr Tamara Pribišev Beleslin.

Derventa Cafe

5 KOMENTARI

  1. Да ли заиста не постоји адекватна ријеч за КУРИКУЛУМ у Српском језику? Нисмо ни свјесни како неодговорно урушавамо властити језик, као важан елемент националног идентитета.

  2. Postoji adekvatna rijec. Sa ovim nazivom knjiga dobija na ozbiljnosti. Bitno je da je naslov privlacan, a sta pise u knjizi, to nije ni bitno jer ce se knjiga najvise poklanjati a kao dokaz mogu koristiti komentari sa drustvenih mreza.

  3. Da odgovorim oboma – kurikulum je riječ koja potiče iz latinskog jezika i kao takva je duboko ukorijenjena u skoro svim jezicima svijeta ako pričamo o akademskom naučnom istraživanju. Naravno, može se to zamijeniti i rječju program, ali je i program tuđica. Dakle, nemojte da prozivate ovakve stvari, prozivajte prije to što ovaj rad nije proizvod samostalnog istraživanja. Naravno, ovo je samo moja sumnja, ali bih morao i da pročitam knjigu da bih mogao da donesem nešto objektivniji sud.

  4. Objasnjenje za kurikulum nije potrebno jer to svako moze procitati na google. Primjerenija je rijec program jer tu rijec svako razumije. Takodje naziv knjige je na ćirilici, a u nazivu latinska riječ.

  5. Trebalo to objašnjenje ili ne, kurikulum je opšteprihvaćena akademska riječ i to je poenta mog komentara. Knjiga, ako sam dobro razumio, i nije za široke narodne mase već je nastala u projektu pisanja magistarskog rada (ili je sam magistarski rad, ne čita mi se članak iznova). Mislim da samim tim program kao riječ i nije neka neophodna izmjena pa traženje mana u izboru riječi nije opravdano. Ako ste već legitiman kritičar, pročitajte knjigu i izvolite iznijeti utiske na pravi način. Hvala na razumijevanju!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here