Vijesti Društvo Obnova zimovnika na Ukrini

Obnova zimovnika na Ukrini

0

U skladu sa “Regionalnim akcionim planom za zaštitu sliva rijeke Ukrine” koji je prošle godine usvojen, Turistička organizacija opštine Derventa trenutno sprovodi aktivnosti na realizaciji projekta pod nazivom “Obnova zimovnika”. Cilj projekta jeste obnova zimovnika na rijeci Ukrini, čime bi se ribi obezbijedilo sigurno stanište.

Obnova zimovnika na Ukrini 1

Zimovnik je zamišljen kao prostor u kome bi se riba mrijestila i zadržavala tokom zimskog perioda. Znatne količine ribe do sada su se okupljale u zimskom periodu uzvodno od regulisanog korita rijeke Ukrine, iznad Briona pa do Patkovače. Velika količina vode, i dovoljno abonosa je ribi pogodovalo da se na tome prostoru sakrije od nesavjesnih ribara i kormorana.

Obnova zimovnika na Ukrini 2

Trenutno se radi na postavljanju fizičkih prepreka od montažnih elemenata na Brionima. Time bi se se povećao nivo vode do 100 metara uzvodno prema Patkovači. Samim tim stvorili bi se povoljni uslovi za formiranje zimovnika i obezbijedila bi se mogućnost obnavljanja ribljeg staništa.

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here