Vijesti Društvo Obnovljen rad Kola srpskih sestara u Derventi, u toku prva humanitarna akcija

Obnovljen rad Kola srpskih sestara u Derventi, u toku prva humanitarna akcija

1

15391003_212374325880383_4970225682154058084_n

Početkom 20. vijeka u Beogradu je osnovano Kolo srpskih sestara, žensko kulturno-prosvjetno, patriotsko, vanstranačko i humanitarno društvo, koje od 1920. godine postoji i u Derventi. Prva predsjednica derventskog Kola srpskih sestara bila je Marija Dujić, inače katolikinja, a društvo se uglavnom orijentisalo na podučavanje djece, crkveni i humanitarni rad.

Rad Kola su zabranili Njemci poslije okupacije Kraljevine Jugoslavije 1941. godine, kao i naknadno komunističke vlasti, koje su društvu oduzele imovinu. U Derventi je djelovanje Kola obnovljeno 1991. godine, ali od 2010. godine nije bilo aktivnosti.

Do ponovnog organizovanja došlo je na inicijativu vladike Hrizostoma prošle godine, kada je u Brčkom organizovan sastanak predstavnika ovog udruženja iz Eparhije zvorničko-tuzlanske. Tada je krenula ideja o uspostavljanju društva, što je par mjeseci kasnije i realizovano.

– Postojao je krug žena koje su i bez formalnog udruženja pomagale ljudima, ali smo odlučile da se i na taj organizujemo. Tako se, ipak, otvaraju mnogo veće mogućnosti za saradnju sa dijasporom i nadležnim institucijama, kaže nova predsjednica Đurđa Dodig Pijetlović, dodajući da društvo broji četrdesetak članova.

Odmah po uspostavljanju, KSS „Carica Milica“ se uključilo u prvu humanitarnu akciju za prikupljanje prehrambeno-higijenskih proizvoda za najugroženije sugrađane. Tim povodom upućena su pisma derventskim privrednicima, prikuplja se članarina, a i ovim putem mole se Dervenćani da učestvuju u ovom humanom djelu.

– Uobičajeno je da ovakvu humanitarnu pomoć prikuplja Kolo srpskih sestara, ali kako do sada nije bilo aktivno, tu aktivnost je preuzela Crkvena opština Derventa. Mi smo se sada priključili već pokrenutoj akciji, a uprkos kratkom vremenskom periodu, svojim ćemo donacijama i svime onime što prikupimo, zajedno formirati pakete za najugroženije sugrađane. Ciljeve ćemo pokušati ostvariti samostalnim radom i sredstvima, a ako naša ideja opstane, tražićemo i pomoć lokalne zajednice, kaže Đurđa Dodig Pijetlović, dodajući da je želja i da se organizuju svetosavska, ali i druge manifestacije.

Ovoga puta akcijom će se nastojati pomoći širem broju građana, do kojih će se doći putem evidencija Centra za socijalni rad, ali i kroz saznanja sveštenstva i članova društva.

Kancelarija KSS „Carica Milica“ nalaziće se u kripti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a svi zainteresovani mogu da se jave na broj telefona 065 882 – 265.

Sve o akciji pročitajte OVDJE.

kss-carica-milica

B. N. – Derventa Cafe

 

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here