Vijesti Društvo Obnovom infrastrukture do obnove međuljudskih odnosa

Obnovom infrastrukture do obnove međuljudskih odnosa

0

U okviru provođenja projekta izgradnje mira „PRO-Budućnost“, kojeg provodi Catholic Relief Services (CRS), predstavnici ove humanitarne organizacije predstavili su osnovne kriterijume i način apliciranja za projekte čije je provođenje planirano u 2021. godini. Donirana sredstva mogu biti iskorišćena za rekonstrukciju obrazovnih, kulturnih, vjerskih i sportskih objekata.

Planirano je da u periodu od 2020. do 2022. godine bude odobreno ukupno 25 infrastrukturnih projekata, a svaka od 75 lokalnih zajednica u kojima djeluje „PRO-Budućnost“, među kojima je i Derventa, će imati priliku da aplicira za sredstva.

USAID bi pri tome izdvojio do 60 hiljada maraka po projektu, a lokalne zajednice trebaju da učestvuju sa najmanje 20, a najviše 49 posto vlastitih sredstava.

Uz obezbijeđenje garancije za sve potrebne dozvole, tehničke detalje o radovima, te osiguranje da predloženi projekti neće imati negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, iz „PRO-Budućnosti“ naglašavaju da u prijedlozima projekata mora biti opisani način na koji će infrastrukturni objekat doprinijeti aktivnostima izgradnje pomirenja i povjerenja u lokalnoj zajednici.

Kroz saradnju sa lokalnim zajednicama u proteklih sedam godina imali smo priliku čuti koji su njihovi prioriteti i obnova objekata se pokazala kao jedan od njih. Srećni smo što smo mogli odgovoriti na te potrebe ali ući i u jedno novo poglavlje našeg projekta. Ovo nije samo rekonstrukcija objekta, želimo da to bude mjesto okupljanja ljudi svih etničkih i vjerskih pripadnosti, manjina, marginaliziranih grupa koje će se družiti, razmjenjivati mišljenja, pa čak i ona suprotna i na taj način doprinositi povećanju međusobnog razumijevanja, rekla je Majda Behrem-Stojanov, direktor projekta.

“Američka agencija za međunarodni razvoj” (USAID) je do sada odobrila više od pola miliona maraka za sanaciju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i služiti kao zajedničko dobro svih građana BiH.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here