Vijesti Društvo Obrazovanje odraslih na području opštine

Obrazovanje odraslih na području opštine

0

Prema Zakonu o obrazovanju odraslih Republike Srpske, Skupština opštine Derventa je donijela Odluku o izradi Strategije obrazovanja odraslih na području opštine Derventa.S tim u vezi, imenovan je Lokalni savjet za obrazovanje odraslih na području opštine Derventa, u koji su ušli predstavnici lokalne samouprave, srednjih škola, sindikata, privrednika i Fonda za zapošljavanje RS.

Obrazovanje odraslih na podrucju opstine

Pomoć pri izradi Strategije obrazovanja odraslih na području opštine Derventa pruža NVO “Europlus” iz Doboja kroz projekat “Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici” koji se pored Dervente implementira takođe u Doboju i Modriči, uz stručnu pomoć Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda”. Projekat finansira delegacija Evropske unije u BiH.

U toku 2015. godine održane su dvije radionice na kojima su obrađene sljedeće teme:”Priprema koncepta strategije obrazovanja odraslih u opštini Derventa”, održana dana 04.03.2015.godine i “Procjene potreba za određenim programima obrazovanja odraslih na području opštine Derventa uz metodologiju rada istraživanja”,održana dana 25.03.2015.godine.Na ovoj radionici je istaknuto da vizija strategije obrazovanja odraslih predstavlja uspostavljanje sistema obrazovanja odraslih koji će reagovati na društvene promjene i prepoznati potrebe tržišta za različitim obrazovnim profilima.Definisane su ciljne grupe koje bi mogle biti uključene u ovaj sistem obrazovanja u cilju zapošljavanja odnosno samozapošljavnja, snage i nosioci ali istaknute i slabosti i rizici provođenja istog.Šanse za provođenje programa vide se u činjenici da postoji tradicija obrazovanja odraslih na području opštine, da za to postoje dva akreditovana organizatora obrazovanja sa odgovarajućim prostorom, da već postoje programi obrazovanja za određena zanimanja, da na području opštine postoje snažni prerađivački kapaciteti, da postoji primjena novih tehnologija u određenim firmama koje traže i nove profile radnika,da je snažno izražena potreba za određenim deficitarnim zanimanjima kao što su tekstilci i obućari, a postoji mogućnost i angažovanja stanovništva u poljoprivredi. Najveće rizike- prepreke predstavljaju neusklađenost nastavnih planova i programa za obrazovanja odraslih sa tržištem rada, neadekvatna opremljenost škola u svrhu obrazovanja odraslih, nedostatak kadrova za izvođenje određenih programa, nedostatak ideja za pokretanje sopstvenog biznisa, nedostatak mobilnosti radne snage i tehničkih znanja, konstantno prisustvo deficitarnih zanimanja, mali broj poslodavaca zaineresovanih za učešće u organizaciji praktične nastave i dr.U narednom periodu planirano je napraviti istraživanje i procjene lokalne privrede za kadrovima određenih zanimanja i vještina sa osvrtom na “Akcioni plan Vlade RS za zapošljavanje”.

Lokalni savjet za obrazovanje odraslih na području opštine Derventa čine:Dragan Pajić i Srđan Nović, predstavnici lokalne uprave,Vidić Branislav, predstavnik JU SŠC”Mihajlo Pupin”, Đurđević Tanja, predstavnik JU Stručna i tehnička škola, Radovan Pazurević, predstavnik poslodavaca, Željko Budimir, predstavnik sindikata, Borivoje Golubović, predstavnik Fonda za zapošljavanje RS i predstavnik NVO “Europlus”.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here