Vijesti Sport Od Evrope do Japana i nazad: Mladić porijeklom iz Dervente fudbalsku karijeru...

Od Evrope do Japana i nazad: Mladić porijeklom iz Dervente fudbalsku karijeru gradi u egzotičnim zemljama

0

Iako je rođen u Austriji, 23-godišnji fudbaler Mladen Jutrić nije zaboravio svoje porijeklo. Naime, očevi brojni rođaci žive u Derventi, pa je na taj način i Mladen ostao vezan za ovaj kraj, a kako sam kaže rado, kada god mu se ukaze prilika, odmor provodi u Derventi i redovno prati rezultate Tekstilca.

A upravo je otac Siniša sadašnjem fudbaleru kiparskog prvoligaša usadio ljubav prema „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“.

Mladen je ove zime postao igrač kiparske Dokse

On je veliki zaljubljenik u fudbal, a i sam je igrao na amaterskom nivou. Moja braća i ja smo uvijek išli sa njim na utakmice i između nas je uvijek bila bar jedna lopta. Iako sam na početku bio ofanzivniji fudbaler, već u omladinskim selekcijama pokazalo se da sam dobar u defenzivnim zadacima i duelima, tako da sam zaigrao na poziciji stopera, gde sam se najbolje osjećao i gde sam najbolje mogao da koristim i pokazem moje kvalitete, kaže Mladen, zbog čega ni ne čudi da mu je omiljeni fudbaler Nemanja Vidić, čiji stil igre nastoji da što više usvoji.

Mladen je već sa 16 godina, odmah nakon napuštanja Salcburgove Red Bul omladinske akademije, počeo da nastupa u seniorskoj konkurenciji. Nakon tri sezone za dva trećeligaška kluba, tada 20-godišnjak dobija poziv drugoligaša Kapfenburga. Odigrao je čitavu sezonu i bio standardan prvotimac.

Nakon godinu dana sam trebao da napravim prvi transfer u inostranstvo, ali je igrom slučaja sve pošlo po zlu, tako da sam pola godine ostao bez kluba, prisjeća se mladi fudbaler teških trenutaka u karijeri.

Ipak, vrlo brzo je preko agenata stigao poziv japanskog drugoligaša Ehimea iz Matsujame čiji je stručni štab smatrao da je upravo Jutrić igrač kakvog trebaju. Japanci nisu oklijevali, pa su nakon desetodnevnog Mladenovog boravka u „zemlji izlazećeg sunca“ ponudili i profesinalni ugovor.

Odlazak u Japan je bio veoma zanimljiv, ali i težak, jer se radi o drugoj kulturi i drugom načinu života. Ipak, ja sam se super snalazio, a veliko olakšanje pružao mi je moj lični prevodilac koji mi je pomagao i na terenu i izvan njega. Kada je fudbalu u pitanju, u odnosu na Evropu, razlike postoje i u taktici, kao i u fizičkim predispozicijama, jer su Japanci dosta hitri i veoma naporno se radi na treninzima, po čemu su poznati, naglašava Mladen neke od razlika koje je zapazio tokom jednogodišnjeg angažana na Dalekom istoku.

Nakon epizode u Japanu ove zime poziv je stigao iz isto tako zanimljovog Kipra i to od prvoligaša Dokse (Doxa) iz Katokopijasa.

Za sada, a tu sam već mjesec dana, utisci su dobri i zadovoljan sam sa dolaskom u ovaj klub. Odmah sam dobio priliku da igram bez obzira što sam sa odmora stigao na Kipar gdje je već u toku prvenstvo. Morao sam veoma brzo da se uklopim u ekipu i vratim u takmičarski ritam i sada nam je bitno da što prije krenemo u osvajanje bodova i zadržimo klub u Prvoj ligi, ističe ovaj mladi fudbaler.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here