Vijesti Politika Odbornica Maja Pjeranović među učesnicima OSCE-ovog regionalnog “Youth traila” o bezbijednosti

Odbornica Maja Pjeranović među učesnicima OSCE-ovog regionalnog “Youth traila” o bezbijednosti

0

Na petom izdanju manifestacije „Youth trail“, koju je misija OSCE organizovala u Tirani na temu „Zajedno za bezbjednost“, učestvovala je i odbornica u Skupštini grada Derventa Maja Pjeranović.

Mladi ljudi, njih 24 iz reda odbornika, zaposlenih u organima lokalne samouprave, članova saveta mladih i aktivista organizacija civilnog iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije, razmijenili su ovom prilikom mišljenja i iskustva sa ciljem unapređenja bezbjednosti u njihovim zajednicama.

Sve je zapravo počelo kada je Kancelarija OSCE-a u Republici Srpskoj zatražila podatke o mladim odbornicima iz Skupštine grada Derventa da bi potom OSCE iz Albanije od mene tražio biografiju i motivaciono pismo, kaže Pjeranovićeva.

Bilo je lijepo iskustvo, prije svega upoznati nove mlade ljude. Zanimljive su bile interaktivne radionice gdje smo radili po grupama i gdje smo razmjenjivali naša iskustva, pa ih onda kao takva prezentovali ostalima. Upoznala sam neke nove kulture, ali i načine funkcionisanja drugih skupština, poput onih u Makedoniji i Crnoj Gori. U Makedoniji, na primjer, imaju odvojen dan za pitanja odbornika a drugim danima zasjedanja se govori o redovnim tačkama, opisuje Pjeranovićeva svoj petodnevni boravak u Tirani, ovogodišnje evropske prestonice mladih.

Mladi su se bavili širokim spektrom temama, od pravosuđa za maloljetnike, policije i rodnih pitanja pa do mehanizama i struktura koje postoje za uključivanje mladih u formiranje politika i djelovanja u ovoj oblasti. Pored toga, učesnici su govorili i o pametnim gradovima, stopi učešća i volontiranja mladih, komunikaciji, medijskom obrazovanju i verifikaciji činjenica koje imaju za cilj poboljšanje bezbednosti zajednice.

U njihovim sesijama učestvovali su ambasadori Italije i Grčke u Albaniji Vinćenco Del Monako i Sofija Pilipidu, kao i članovi Savjetodavnih grupa za mlade iz OSCE u Albaniji i BiH, a posljednjeg dana organizovan je susret sa predsednikom Republike Albanije Ilirom Metom.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here