Vijesti Društvo Odlazak heroja iz Dervente!

Odlazak heroja iz Dervente!

0

Republika Srpska je prije nekoliko dana ostala bez još jednog heroja – Miroslava Mike Mikerevića (48) iz Dervente, čovjeka koji je aprila 1992. godine spasao 38 srpskih vojnika zarobljenih u vojnom objektu Rabić kod Dervente bez upotrebe sile, metka ili žrtve!

Odlazak heroja iz Dervente!1

Za ovaj hrabri čin Mika je odlikovan najvišim vojnim priznanjem ordenom Milana Tepića!

Iako poznat po svojim mnogobrojnim vojnim i sportskim pobjedama i kao neko ko nije prihvatao poraze, ovaj veliki borac izgubio je onu najvažniju bitku – bitku za život. Od maja prošle godine kada mu je dijagnostifikovan tumor Mika se borio svom snagom ali je zloćudna bolest ipak bila jača.

Sahrani u selu Donja Lupljanica kod Dervente, pored porodice i prijatelja, prisustvovali su i njegovi nekadašnji saborci, te članovi Rukometnog kluba “Sloga” iz Prnjavora u kojem je Mika bio angažovan kao trener.

Bolest bila jača

Po okončanju rata, u kojem je proveo četiri godine, transformacijom vojske Mika prelazi na službu u kasarnu „Kozara“ kao pripadnik Oružanih snaga BiH, da bi kasnije prešao u derventsku kasarnu. Još u ratu biva povrijeđen u sudaru vojnog vozila nakon kojeg osjeća trajne probleme sa kičmom koji će se vremenom pogoršavati te ga 2008. godine, nakon lijčenja u Prnjavoru i Banjaluci, primorati na odlazak u penziju.

U penziji najveći dio vremena provodi u radu prnjavorskog rukometnog tima „Sloga“ gdje je radio sa svim selekcijama koje su u tom periodu postizale visoke rezultate, naročito u mlađim selekcijama koje su učestvovale i na turnirima međunarodnog karaktera.

Međutim zloćudna i teška bolest nije mirovala, bolovi su postajali sve veći i intezivniji i ubrzo Miki onemogućava oslanjanje na desnu nogu te kretanje bez pomoći štaka. Nakon pada u postelju vodi tešku bitku kako bi ponovo stao na proslavljene noge ali ni šest hemoterapija i mnogobrojni lijekovi nisu pomogli u pobjedi te je na Bogojavljenje ove godine stalo kucati njegovo hrabro srce.

U narodu će ostati zapamćen najviše po herojskom djelu koje je učinio na početku rata kada je iz okružnog skladišta naoružanja “Rabić” izvukao i spasao 38 suparničkom vojskom okruženih srpskih vojnika koji su bili na zadatku. Pošto su svi bili sa prnjavorske opštine te nisu poznavali teren Mika ih je u toku noći izvukao kroz žicu i prečicama doveo do slobodne teritorije. Bez sile, metka i žrtve – potpuno perfektno i briljantno!

Spasavanje zarobljenih vojnika

Zelene beretke, zenge i hosovci sa oko 300 svojih pripadnika okružili su 10. aprila 1992. godine vojni objekat Rabić kod Dervente i vojnike u njemu. Komandi Garnizona nisu dozvolili da opkoljenim vojnicima dostavlja hranu te su tražili predaju objekta i ljudi.

Suočeni sa vojnicima u okruženju, kako je vrijeme prolazilo zarobljenici su sve više vjerovali u to da su žrtvovani. Međutim, posredstvom komande straži u objektu javljaju da će ih posjetiti mladić u civilnom odjelu, teksas jakni i hlačama, te pokušati ih spasiti. Spasilac je bio upravo Miroslav Mikerević.

Mika je krenuo ka vojnom objektu te je uhapšen i prije nego što je stigao do Rabića. Znajući da je Srbin i da je bio na obuci u kasarni od Mike su traženi razni podaci. U dramatičnom razgovoru nije se dao zbuniti, odgovarao je ubjedljivo te je konstatovano da je “pošten i ispravan Srbin” koji može biti od koristi.

Obećali su zatočenicima civilna odjela i pratnju do Tromeđe ukoliko svi napuste skladište a Miroslavu pet godina bezbjednog života u Derventi i imenovanje za zapovednika grupe hosovaca i beretki iz Bišnje i Tetime. Mika je sagovornike ubjedio da ga zanima isključivo sport a nikako rat, što su oni povjerovali te ga pustili da ode ka objektu Rabić iz kojeg se po dogovoru sutradan u 8 časova trebala obaviti primopredaja ljudi i opreme.

Nakon što je stigao u objekat, Mika se složio sa zatočenicima da nije vjerovati obećanjima te su zajedno počeli da kuju plan noćnog izlaska, koji su ubrzo i ostvarili. Prije proboja u koji su krenuli oko 3.30 sati obavljeno je miniranje objekta, pušteno šest njemačkih vučijaka dok su dva poveli sa sobom. Sa sobom su ponijeli svo lično naoružanje, deset sanduka metaka, 6 sanduka bombi, 50 zolja i ostalu opremu.

Miroslav ih je sa čela kolone vodio kroz četiri linije bodljikave žice, tri potoka uz dodatni pritisak pošto se očekivala mjesečina te se moralo požuriti a da ne budu primjećeni od strane ogromnog broja hosovaca koji su se nalazili u blizini.

Proboj i marš su trajali više od četiri sata a na vrh Debele obale su stigli oko osam sati, baš u vrijeme kada su ih hosovci očekivali na glavnoj kapiji skladišta. Spaseni vojnici i njihove porodice i prijatelji ovaj hrabri podvig Miroslava Mikerevića sigurno nikada neće zaboraviti.

Zaljubljenik u rukomet

Mika će ostati zapamćen i kao veliki entuzijasta i zaljubljenik u rukomet. Svi se slažu da je upravo zahvaljujući njemu rukomet u Prnjavoru otrgnut od zaborava.

Igrao je u RK „Derventa“ a krajem osamdesetih prelazi u prnjavorsku „Slogu“ iz Prnjavora, u kojoj kasnije ostaje kao licencirani trener i niže mnogobrojne uspjehe.

Bio je redovan učesnik i reprezentativac VRS u vojnom višeboju, krosu, trkama na 1500, 3000, 5000 metara, polumaratonu i maratonu.

Učestvovao je na mnogobrojnim turnirima u malom fudbalu a istakao se i kao igrač i aktivista u Fudbalskom klubu “Zadrugar” iz Bišnje u kojem je imao ulogu od sekretara, predsjednika do trenera kluba.

Nosilac mnogobrojnih medalja, pehara, diploma, plaketa i zahvalnica.

O. Tešić – eTrafika.net

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here