Vijesti Društvo Održan seminar “Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a”

Održan seminar “Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a”

0

U cilju boljeg upoznavanja javnosti s NATO Alijansom i njenom ulogom na Balkanu, te prednostima koje sa sobom nosi, NATO Štab Sarajevo, Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, organizovali su 27., 28. i 29. aprila u Brodu, Derventi i Doboju, tri seminara pod nazivom „Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a“.

Na ovu temu govorili su Nj.E. Jan Bratu, ambasador Kraljevine Norveške u BiH, ambasador Fuad Šabeta, šef Odjeljenja za mir i sigurnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, te brig. dr. John Olsen, zamjenik komandanta i načelnik Savjetodavnog tima NATO-a pri NATO Štabu Sarajevo.

Seminarima su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, političkih stranaka, poslovnih subjekata, te predstavnici nevladinih organizacija i udruženja i imali su priliku saznati više o ekonomskim, vojnim i političkim prednostima euroatlantskih integracija i mogućeg članstva u NATO-u, ali i iskazati svoje mišljenje o tome. Prisutnima je predstavljen i Strateški koncept za odbranu i bezbjednost zemalja članica Sjeveroatlantskog saveza kojeg su prošle godine u novembru usvojili šefovi vlada zemalja članica NATO-a.

„Jedna od značajnih prednosti potencijalnog članstva BiH u NATO-u je ostvarenje stvarnog utjecaja na proces donošenja odluka u NATO-u. Temeljni princip NATO-a je „jedna zemlja – jedan glas“, koji se primjenjuje na svim nivoima donošenja odluka u Alijansi“, izjavio je dr. Olsen.

Govoreći o iskustvu Norveške kao članice NATO-a od samih početaka Alijanse, ambasador Bratu je istakao „da je članstvo Norveške u NATO-u važno zbog ostvarenja uticaja na odluke koje se tiču budućnosti Norveške, zbog kolektivne odbrane i zaštite vitalnih nacionalnih interesa“.

U istom tonu, ambasador Šabeta je istakao da „članstvo u NATO-u obezbjeđuje sigurnost kako države tako i svakog čoveka u njoj. Vezano je za demokratiju, slobodu i stabilnost koja otvara vrata ekonomskom napretku“.

NATO štab Sarajevo

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here